Prøv avisen

Stærkt kvindeår dominerer Nordisk Råds litteraturpris

De to danske nominerede til Nordisk Råds litteraturpris er Christina Hesselholdt for "Vivian" og Kirsten Thorup for "Erindring om kærligheden". Foto: Polfoto

Christina Hesselholdt og Kirsten Thorup er de danske nominerede til Nordisk Råds litteraturpris

Det bliver en kvindes værk, hvis en dansker skal stå som vinder af Nordisk Råds litteraturpris i 2017. Det står klart, efter de 12 nominerede torsdag er blevet offentliggjort.

De to danske nominerede er Christina Hesselholdt for "Vivian" og Kirsten Thorup for "Erindring om kærligheden".

Og det er ikke kun i Danmark, at det er de kvindelige forfatteres år.

- Det springer helt klart i øjnene, at der er ni kvinder i et felt på 12 forfattere, siger litteraturanmelder på Weekendavisen Klaus Rothstein.

- Det er absolut bemærkelsesværdigt. Mange af disse kvinder skriver romaner om kvindelige karakterer. Det er et stort og interessant kvindeår i år.

I Christina Hesselholdts værk er der tale om en biografisk roman om amerikaneren Vivian Maier.

Her beskriver den danske forfatter, hvordan en anonym barnepige hos rige familier viste sig efter sin død i 2009 at være en talentfuld gadefotograf.

Modsat er hovedpersonen Tara i Kirsten Thorups "Erindring om kærligheden" fiktiv.

Bogen følger Tara fra et forestående gennembrud som skuespiller, der aldrig kommer, gennem et kompliceret mor/datter-forhold til et hjem på gaden.

Sidste år gik prisen til den svenske forfatter Katarina Frostenson. Seneste danske forfatter til at vinde prisen var Kim Leine i 2013.

Med prisen følger også et beløb svarende til 350.000 danske kroner. Der går dog nogle måneder, før spændingen udløses.

Vinderen af Nordisk Råds litteraturpris afsløres først 1. november. Her uddeles prisen også i Finlandiahuset i Helsinki i Finland.

Ud over to nominerede fra Danmark, Sverige, Norge, Island og Finland er også en forfatter fra Færøerne og Åland nomineret.