Prøv avisen

Standhaftig boghandel med teologer i kælderen

Boghandlen byder som regel på gratis kaffe eller te i kælderen, så man kan få sig et hvil mellem boghylderne. Foto: Leif Tuxen

Bethesdas Boghandel er Københavns sidste kristne boghandel. Det er 130 år siden, at Indre Mission åbnede den

Visse bygninger kan man med rette kalde åndfulde. Sådan en ligger ved Israels Plads i hjertet af København, hvor den sidste kristne boghandel i hovedstaden Bethedas Boghandel stadig holder skansen efter 130 år med salg af kristne og teologiske bøger.

I denne uge er det faktisk præcis 130 år siden, at Indre Mission åbnede butikken i 1882 dagen efter missionshuset Bethesda blev indviet.

LÆS OGSÅ: Kristen kinesisk boghandel går egne veje

Det var såmænd også i Bethedas kælder, at Kristeligt Dagblad senere fik sit første domicil, men siden er både avisen og boghandlen heldigvis vokset. Og når man kommer forbi fra gaden, bliver man snydt, hvis man tror, at her kun ligger en lille hyggelig boghandel. For kælderafdelingen er faktisk dobbelt så stor som stueetagen.

I dag tilbyder butikken oven i købet Skandinaviens største udvalg af teologiske bøger med et lige så stort udvalg af antikvariske bøger som nye, som man også kan bestille telefonisk eller over nettet, fortæller butikkens leder.

Der er over 12.000 titler i antikvariatet i kælderen. Og hen over sommeren har vi fået over 100 nye kasser med især teologiske bøger. Det er mange bøger at holde styr på, men det er også teologer, der styrer vores teologiske afdeling i kælderen, fortæller Majbrit Lund Jessen, der selv har været leder af boghandlen siden april i år.

Det er stadigvæk Indre Mission, der ejer butikken. Men som en af boghandlens teologer i kælderen, Thomas Olofson, påpeger, sælger Bethedas Boghandel også bøger af forfattere vi ikke er enige med.

Og her er også mange teologiske bøger Luther har for eksempel sit eget reolsystem, ligesom her for eksempel er særlige sektioner for kirkehistorie og prædikensamlinger. Men der er også plads til et børnehjørne og en slags avislæsesal midt i det hele til de mange kunder, der kan lide at sidde og suge stemningen til sig. For butikken er på en måde også en tidslomme i byen, fortæller Majbrit Lund Jessen, inden hun viser en annonce frem fra 1966, hvor boghandlen kunne reklamere for kristne og teologiske bøger, bibeler, krucifikser og modeller af Thorvaldsens Kristus-figur.

Vores varesortiment har faktisk ikke ændret sig meget siden den annonce, siger Majbrit Lund Jessen med et grin, inden hun tilføjer, at sortimentet dog er blevet mere bredspektret, efter både Stenos katolske boghandel og Bibelselskabets boghandel er forsvundet fra det københavnske gadebillede.

Boghandlen har et stort udvalg af kristne bøger i mange genrer og bibeler på flere sprog. Vi har teologiske bøger både på nordisk, tysk og engelsk, cder, puslespil, smykker og fra november en juleudstilling med blandt andet julekrybber, fortæller Majbrit Lund Jessen, der som tidligere marketingsassistent for Lohses børnebøger selv brænder for butikkens kristne børnebøger. Og det er her, hun finder sin fremtidige boghandleroptimisme.

Hver gang et barn bliver døbt eller konfirmeret, er der jo brug for en gave, så dem er jeg sikker på, at vi fortsat komme til at sælge mange af, siger hun.

Bøgerne er emneinddelt i sektioner, så det for eksempel er nemt at finde forskellige prædikensamlinger. Foto: Leif Tuxen.
Hvis man leder efter en gammel teologisk bog, er der en god chance for at finde den i Bethesdas Boghandel, der ud over en masse nye bøger har 12.000 forskellige teologiske titler i antikvariatet i kælderen. Foto: Leif Tuxen.