Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Stanley Kubricks manuskript til Stefan Zweig-novelle er fundet

Der har længe været diskussioner om, hvorvidt manuskriptet til ”Burning Secret” (Brændende hemmelighed) overhovedet fandtes. Men nu har en filmforsker ifølge den britiske avis The Guardian fundet den afdøde instruktør og manuskriptforfatter Stanley Kubricks mere end 100 sider lange manuskript af selvsamme.

Og det er ovenikøbet så tæt på at være færdigt, at det efter sigende er lige til at filmatisere.

Det fundne manuskript er skrevet i samarbejde med romanforfatteren Calder Willingham helt tilbage i 1956 og er baseret på den østrigske forfatter Stefan Zweigs novelle af samme navn.

Filmforsker på det britiske Bangor University Nathan Abrams fandt manuskriptet, der nu er ejet af sønnen til én af Kubricks tidligere samarbejdspartnere, under sin research til en kommende bog om Stanley Kubrick.

”Jeg kunne ikke tro det. Man troede, at det var forsvundet. Nu har vi fundet det, og det beviser, at han har færdiggjort manuskriptet,” siger Nathan Abrams.

Han peger på, at handlingen, hvor en mand bliver venner med et barn for at få adgang til at forføre barnets mor, kan have været lidt for kontroversiel i 1950’ernes Hollywood.

”Barnet får rollen som en uforvarende mellemmand mellem moderen og hendes potentielle elsker, hvilket skaber en foruroligende historie om seksualitet og børnemishandling under overfladen,” siger Nathan Abrams.

Stanley Kubrick står blandt andet bag ”Ærens vej” (1957), den Oscar- belønnede ”Rumrejsen år 2001” (1968) og ”Ondskabens hotel” (1980), der er baseret på Stephen Kings roman af samme navn. Han døde i 1999.