Prøv avisen
Mit kulturliv

Anders Stjernholm: Statsstøtte bør også gå til standup

Den britiske komiker John Oliver ændrede min holdning til arveskat i sit program ”Last Week Tonight”. Efter at have set hans show kunne jeg godt se, at det at betale arveskat er vigtigt af hensyn til den sociale mobilitet. Når nogen kan ændre din holdning på 15 minutter, er det stærkt, siger Anders Stjernholm.

Anders Stjernholm, der er talsmand for Ateistisk Selskab, er blevet formet som menneske af god standupkomik

Hvad er din seneste store læseoplevelse?

Det er den amerikanske forfatter Jason Longs bog ”Bibical Nonsens”, hvor han gennemgår Bibelens påstande og tilbageviser dem fra et naturvidenskabeligt perspektiv. Den er nok ikke så relevant for danske kristne, men Jason bor i USA, hvor mange tror på Bibelen i bogstavelig forstand. Det har han taget så seriøst, at han har kigget på syndfloden og mirakler med videnskabelige briller.

Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig nogensinde?

Det er forfatteren og religionskritikeren Christopher Hitchens bog ”God is Not Great”, hvor han gennemgår en række religioners skadevirkninger. Det, der gjorde indtryk på mig, var at se, hvor gennemgående de er. Det fik han forklaret rigtig godt i bogen.

Hvad vi du anbefale fra kulturudbuddet lige nu?

Så vil jeg gerne anbefale filmen ”The Big Short”, som jeg synes, at alle bør se. Den handler om finanskrisen.

Er der en kulturoplevelse, der har været med til at forme dig som menneske?

Det har virkelig god stand-up, hvor der ikke kun er jokes, men hvor der er argumentation, og hvor samfundsspørgsmål er på spil. Den britiske komiker John Oliver ændrede for eksempel min holdning til arveskat i sit program ”Last Week Tonight”. Efter at have set hans show kunne jeg godt se, at det at betale arveskat er vigtigt af hensyn til den sociale mobilitet. Når nogen kan ændre din holdning på 15 minutter, er det stærkt.

Hvilken koncert har du senest været til?

For nylig var jeg til koncert med bandet The Presidents of the USA i Lille Vega i København, hvor de spillede for 400 mennesker. Det var en lille bitte lukket klub om et band, som var herresejt for 20 år siden.

Er der områder af kulturlivet, som efter din opfattelse fortjener mere opmærksomhed?

Det gør nogle af de områder, som ikke får statsstøtte. Statsstøtte skævvrider markedet for kultur. Jeg synes, at man skulle støtte nogle af de mere moderne udtryksformer, som for eksempel stand-up.

Er der aspekter af kulturlivet, som ikke siger dig noget?

Jeg kan ikke se idéen i ballet. Det er svært for mig at aflure historien og udtrykket i trinene, når jeg ikke kender kunstformen bedre.