Per Stig: Meget snak i Radio 24syv

Radio24syv er i den seneste tid blevet kritiseret af medieeksperter, der blandt andet savner krav til lyttertal. Den nye kanals ophavsmand, forhenværende kulturminister Per Stig Møller (K), er delvist tilfreds med indholdet

"I nogle programmer forekommer den mig for løs og ustruktureret, i andre er den oplysende og givende," siger Per Stig Møller
"I nogle programmer forekommer den mig for løs og ustruktureret, i andre er den oplysende og givende," siger Per Stig Møller. Foto: Leif Tuxen.

Radio24syv er mediepolitikernes IC4-tog. Det koster millioner, det er fejltænkt og fejlkonstrueret.

LÆS OGSÅ: Radio24syv gav taletid til antisemit: Nazismen var en smuk tanke

Sådan sagde medieekspert og radiovært Lasse Jensen forleden i sit program Mennesker og Medier på P1. Hans kritik kom som reaktion på flere ugers lave lyttertal og en såkaldt share, altså andelen af den samlede radiolytning, på 1,3 procent. Det er for lavt, mener Jensen og andre medieeksperter, der undrer sig over manglende krav til lyttertal for den nye kanal, der gik i luften i november.

For første gang siden kritikken af Radio24syv tog til efter nytår, tager den nye kanals ophavsmand, forhenværende kulturminister Per Stig Møller (K), bladet fra munden i den offentlige debat.

"I loven fra 2000 og af Folketingets forhandlinger fremgår, at lyttertal ikke er afgørende. Uanset tallet er licensen for otte år. Men licenshaveren ved jo, at jo lavere lyttertal, jo dårligere odds har stationen for at vinde næste licitation, skriver Per Stig Møller i en mail til Kristeligt Dagblad.

Radio24syv, der drives af Berlingske Media og PeopleGroup, har en bindende kontrakt med staten i en periode på fem år, hvor ejerne modtager omkring 90 millioner kroner om året til at drive kanalen. Der er ingen officielle krav til lyttertal i kontrakten, som den forrige regering indgik med Radio24syv, der overtog P2s plads på FM-båndet.

En ny kanal, der skulle bryde DRs monopol på taleradio, var Per Stig Møllers opfindelse med støtte fra Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. Ambitionen er, at landets to nationale taleradioer, P1 og Radio24syv, tilsammen mønstrer en share på omkring 10 procent. I dag ligger de på cirka 8 procent, hvoraf Radio24syv udgør lidt under en femtedel af P1s andel. Spørgsmålet om, hvorvidt lyttertal og share er helt ligegyldigt for den nye statsfinansierede radio, presser sig efterhånden på.

24syv har licitationen for otte år, og den er kun lige begyndt. De samlede lyttertal til P1 og 24syv viser nu en fremgang i tallet af lyttere, som lytter til samfunds- og kulturstof. Det er godt og var en del af vore forhåbninger, skriver Per Stig Møller.

Radio24syv er også blevet kritiseret for de første fire måneders indhold. Ifølge Morgenavisen Jyllands-Postens kulturredaktør Palle Weis er radioen en lukket og ekskluderende fest for en eksperimenterende og ironiserende skare.

Er kanalen endt, som du havde forestillet dig?

Hvad jeg selv synes om den nye kanal er mindre vigtigt. Den er ikke lavet for min skyld, men opfylder loven af 2000, hvorefter den fjerde kanal skal i licitation, svarer Per Stig Møller, der dog kommer med en betragtning til indholdet.

24syv skal udvikle en ny stil, talk-radio. I flere programmer åbner den forhåbentlig for nye lyttere med den afslappede stil. Det betyder selvfølgelig, at der er megen snak. I nogle programmer forekommer den mig for løs og ustruktureret, i andre er den oplysende og givende, for eksempel i Globus og Millionærklubben. Ligesom nyhederne er seriøse og præcist leveret. Der er kommet mere musik, hvilket er godt, men jeg har endnu ikke fundet den satire, som også skulle være der.