To stjerner: DR kaster alle etiske principper over bord i dokumentaren ”På tirsdag skal jeg dø”

I dokumentaren ”På tirsdag skal jeg dø” følger journalist Anders Lund Madsen den 54-årige Preben den sidste måned op til det tidspunkt, hvor han har planlagt at tage livet af sig selv ved assisteret selvmord

I dokumentaren "På tirsdag skal jeg dø" følger journalist Anders Lund Madsen den 54-årige Preben i den sidste måned op til det tidspunkt, hvor han har planlagt at tage livet af sig selv ved assisteret selvmord. Men den historie, Danmarks Radio kommer til at fortælle, bliver historien om, at et liv med et alvorligt handicap er et liv, der ikke er værd at leve, skriver anmelder Birgitte Stoklund Larsen.
I dokumentaren "På tirsdag skal jeg dø" følger journalist Anders Lund Madsen den 54-årige Preben i den sidste måned op til det tidspunkt, hvor han har planlagt at tage livet af sig selv ved assisteret selvmord. Men den historie, Danmarks Radio kommer til at fortælle, bliver historien om, at et liv med et alvorligt handicap er et liv, der ikke er værd at leve, skriver anmelder Birgitte Stoklund Larsen. . Foto: Solveig Lydiksen/DR.

Kan man forestille sig, at en mand ringer til en journalist på Danmarks Radio og fortæller, at han har tænkt sig at begå selvmord? At manden, som vi kan kalde Preben, spørger journalisten, om han vil følge den sidste måned af hans liv, inklusive øjeblikket, hvor han udånder? Det kan man måske. Men kan man forestille sig, at Danmarks Radio siger ja til forslaget? At journalisten tænker, at Preben nok har brug for lidt adspredelse her kort før sit påtænkte selvmord, og tager ham med en tur i Danmarks Akvarium og med en tur op i Skovtårnet? Kan man med andre ord forestille sig, at Danmarks Radio kaster alle etiske principper for behandling af selvmord over bord og stiller sig til rådighed for Preben? 

Det er, hvad Danmarks Radio gør i dokumentaren ”På tirsdag skal jeg dø”. Her følger journalist Anders Lund Madsen den 54-årige Preben den sidste måned op til det tidspunkt, hvor han har planlagt at tage livet af sig selv ved assisteret selvmord. Preben har mistet førligheden og er lam fra halsen og ned efter en alvorlig arbejdsulykke for nogle år siden. Han skal have hjælp til alt, og han savner sit liv, som det var før ulykken: ”Jeg savner at blive rørt ved. Jeg savner at kunne mærke at blive rørt ved. Jeg savner at kunne mærke at røre ved.”