Stor litteraturpris til dansk forfatter med eget lille forlag er en regulær sensation

Det er fortjent og opsigtsvækkende, at den danske forfatter og selvudgiver Solvej Balle modtager Nordisk Råds litteraturpris 2022

Tirsdag aften i Musikhuset i Helsinki, Finland, modtog Solvej Balle Nordisk Råds litteraturpris for de tre første bind af værket "Om udregning af rumfang". Da hun i august blev interviewet til nærværende avis i anledningen af sin 60 års fødselsdag fortalte hun, at arbejdet med værket og etableringen af hendes eget forlag er det vigtigste, der er sket i hendes liv de senere år.
Tirsdag aften i Musikhuset i Helsinki, Finland, modtog Solvej Balle Nordisk Råds litteraturpris for de tre første bind af værket "Om udregning af rumfang". Da hun i august blev interviewet til nærværende avis i anledningen af sin 60 års fødselsdag fortalte hun, at arbejdet med værket og etableringen af hendes eget forlag er det vigtigste, der er sket i hendes liv de senere år. Foto: Lehtikuva/Reuters/Ritzau Scanpix.

“Solvej Balle leverer med ‘Om udregning af rumfang’ et mesterværk til tiden. Værket er Solvej Balles store comeback, ikke bare til dansk eller nordisk skønlitteratur, men til europæisk skønlitteratur.”

Sådan lyder et par linjer fra motiveringen af Nordisk Råds litteraturpris 2022, der tirsdag aften – mens mange var optaget af valget – blev tildelt danske Solvej Balle i musikhuset i Helsinki, Finland. Hun modtager sensationelt prisen for de tre første bind af en planlagt serie på syv. løfterigt finder juryen altså de første dele af værket om en kvinde, der igen og igen gennemlever dagen den 18. november. Hun oplever ikke ugernes, månedernes og årstidernes skiften, ligesom menneskene omkring hende ikke ældes.

Dette er en kommentar. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.