Storpolitik sendte holocaust-film i glemmebogen

I 1945 blev den berømte amerikanske instruktør Alfred Hitchcock sat til at dokumentere holocaust. Men filmen var for barsk og bliver først vist nu 70 år senere

Da kz-lejren Bergen-Belsen blev befriet i foråret 1945, fandt man store massegrave. Arkivfoto.
Da kz-lejren Bergen-Belsen blev befriet i foråret 1945, fandt man store massegrave. Arkivfoto.

Da allierede tropper i foråret 1945 rykkede frem i Tyskland, var rygterne om nazisternes koncentrationslejre nået til Vesten, men omfanget af forbrydelserne endnu ukendt. Mens soldaterne befriede lejrene i det tysk-besatte Europa, besluttede det britiske informationsministerium at lave en film, der skulle dokumentere folkemordet på de europæiske jøder.

Den anerkendte instruktør Alfred Hitchock blev kaldt til England for at lede arbejdet med filmen, verden aldrig før havde set magen til. Et filmhold blev sendt til Tyskland, og filmen blev klippet sammen med egne og soldaters optagelser fra lejrene.

Men filmen nåede aldrig ud til publikum og blev glemt - indtil i dag.

Forskere på Imperial War Museum i England har nu støvet Hitchocks arbejde af og færdiggjort hans arbejde i en ny og restaureret udgave. Samtidig har en britisk instruktør omdannet gammelt og nyt materiale til en film om filmen, der aldrig nåede lærredet.

”Kz-lejrenes befrielse - Hitckcocks glemte film” har dansk tv-premiere på DR K den 27. januar, den internationale Auschwitz-dag, og sendes samme dag i en lang række lande som en markering af 70-året for Auschwitz' befrielse.

Dokumentaren indeholder klip fra den færdigredigerede film og fortæller hele historien om den glemte film.

Movie dir. Alfred Hitchcock typing script on a portable typewriter as he sits at his small well-stocked bar in his apt. in the Wilshire Palms.  (Photo by Peter Stackpole/The LIFE Picture Collection/Getty Images)
Movie dir. Alfred Hitchcock typing script on a portable typewriter as he sits at his small well-stocked bar in his apt. in the Wilshire Palms. (Photo by Peter Stackpole/The LIFE Picture Collection/Getty Images) Foto: Time Life Pictures

Det britiske filmhold har også fundet frem til overlevende fotografer og holocaust-overlevere, som blev fotograferet under befrielsen, blandt andet fra den berygtede læge Josef Mengeles forsøgslokaler.

”I foråret 1945 rykkede de allierede tropper frem mod hjertet af Tyskland og nåede til Bergen-Belsen,” fortæller en stemme i begyndelsen af den oprindelige film til billeder af et tysk landskab. ”Pæne og nydelige marker, velassorterede gårde langs vejkanten, og den britiske soldat undlod ikke at beundre stedet og dets indbyggere. I hvert fald indtil han opdagede en lugt.”

Lugten kom fra brændte og syge mennesker i Bergen-Belsen i Tyskland.

Blandt de filmfolk, som arbejdede på filmen, var produceren Sidney Bernstein og Alfred Hitchcock. I det britiske dagblad The Guardian skriver anmelderen, at ”holocausts helvede rejser sig på ny i denne bemærkelsesværdige beretning om, hvordan den britiske hærs filmafdeling satte Sidney Bernstein til at producere en dokumentar om de nazistiske dødslejre”.

Da de allierede tropper befriede kz-lejre i Tyskland og Polen, havde de fotografer med til at dokumentere nazisternes forbrydelser.
Da de allierede tropper befriede kz-lejre i Tyskland og Polen, havde de fotografer med til at dokumentere nazisternes forbrydelser. Foto: Getty Images

Bernstein og Hitchcock kom langt med at samle det uhyrlige materiale og give det form, men fik aldrig produceret filmen færdig. Efter krigen fik Storbritannien hurtigt nye storpolitiske bekymringer. Europa inklusive tyskerne skulle samles, og man stod på tærsklen til den kolde krig. Samtidig stod landet med et vaklende mandat i Palæstina og var ikke interesseret i at skubbe på tanken om en jødisk stat.

Arbejdet med at restaurere de originale filmruller har været krævende og krævet hjælp fra eksperter fra Imperial War Museum. Den britiske instruktør André Singer står bag den nye film og kalder arbejdet med filmen for ”ekstraordinær og livsbekræftende vidnesbyrd”.

Det Danske Filminstitut har også bidraget til produktionen og stået for lyden i filmen, der indeholder barske billeder, og som nu også kan ses i Danmark.

Fra den 27. januar kan ”Kz-lejrenes befrielse - Hitckcocks glemte film” desuden ses gratis på Filminstituttets streaming-side Filmcentralen.dk samt på bibliotekernes Filmstriben.dk.