Prøv avisen

Strid om center for børnelitteratur

Kritikerne mener ikke, det giver mening at lægge forskningen i børnelitteratur sammen med den øvrige litteraturforskning på Aarhus Universitet, da den retter sig mod gymnasielærere og kommunikationsfolk, mens der på DPU er fokus på børn fra 0 til 16 år. Foto: Heidi Maxmiling.

Lærere og litteraturfolk er imod flytningen af Center for Børnelitteratur fra København til Aarhus. Det vil gøre forskningen i børnelitteratur endnu mere sparsom, mener de

Børnelitteraturen har ikke nogen fremtrædende plads i litteraturforskningen i Danmark, og nu frygter flere forskere, lærere og skolebibliotekarer, at den forsvinder helt.

Frygten skyldes, at Center for Børnelitteratur skal flyttes fra Danmarks Pædagogiske Universitetskole (DPU), den tidligere Danmarks Lærerhøjskole, i København til Aarhus. Formelt hører centret til under Aarhus Universitet, og nu ønsker universitetet at samle al litteraturforskning under de æstetiske fag i den nye struktur, der netop er vedtaget for Aarhus Universitet. Det betyder, at de to forskere, der i øjeblikket er tilknyttet Center for Børnelitteratur, flyttes til Aarhus.

LÆS OGSÅ: Børnebøger er fyldt med eksistentielle spørgsmål

Formanden for Danmarks Skolebibliotekarer, Carl Christian Rasmussen, kalder det en vanvittig beslutning, og det samme mener Jens Raahauge, formand for Dansklærerforeningens folkeskolesektion:

"Ledelsen ved Aarhus Universitet er i færd med at slagte Center for Børnelitteratur," siger Jens Raahauge og tilføjer:

"Man vil adskille de funktioner, der har gjort Center for Børnelitteratur til et unikt vækstcentrum for skabelse og formidling af dansk børnelitteratur. Vi har oplevet den synergieffekt, der opstår, når det lykkes at få forskning, formidling, undervisning, bibliotek og kunstnerisk skabelse til at spille sammen."

Kritikerne mener ikke, det giver mening at lægge forskningen i børnelitteratur sammen med den øvrige litteraturforskning på Aarhus Universitet, da den retter sig mod gymnasielærere og kommunikationsfolk, mens der på DPU er fokus på børn fra 0 til 16 år.

Anna Karlskov Skyggebjerg, der er en af de to fastansatte forskere, der skal flyttes, fremhæver, at det vil blive sværere for centret at komme ud til de mennesker, der arbejder med og interesserer sig for børnelitteratur, når centret bliver en del af et litteraturvidenskabeligt miljø rettet mod voksne.

Dekan på Aarhus Universitet Mette Thunø har svært ved at forstå modstanden mod flytningen. Hun ønsker, at de to forskere skal indgå i et større litteraturmiljø, og hun har ingen intention om at opgive de andre aktiviteter, der findes på DPU, eksempelvis Forfatterskolen for børnelitteratur.

Folketingsmedlem Per Clausen fra Enhedslisten har stillet et såkaldt paragraf 20-spørgsmål til videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) om sagen.

washuus@k.dk