Strike på sporet 40 år efter

Spændende krimi fra Robert Galbraith

Det er selvfølgelig ikke overaskende, at den hjerne, der udtænkte og skrev de magiske Harry Potter-bøger, som både børn voksne verden over elsker, besidder et eminent fortællergen.

Men at hun også forstår at gøre sig gældende i den klassiske krimi-genre stod ikke skrevet nogen steder, da J.K. Rowling under pseudonymet Robert Galbraith i 2013 udsendte sin første krimi med privatdetektiv og tidligere krigsveteran Cormoran Strike i hovedrollen. Men J.K. Rowling, der havde afsluttet Harry Potter-serien, skulle nærmest overgå sig selv endnu engang, for Cormoran Strike-krimierne er fremragende, og nu foreligger nummer fem i serien med titlen ”Ustyrligt blod” i en dansk oversættelse.

Tidligt i serien blev læserne præseneteret for Robin Ellacott, der egentlig blev ansat som Strikes sekretær, men som hen ad vejen er blevet partner i hans detektivfirma, og nu arbejder de to på lige fod og har endnu et par andre freelancedetektiver og en ny sekretær knyttet til virksomheden. De har også løst et par spektakulære sager, som har fået stor offentlig omtale, men da de siger ja til en opgave, der går ud på at finde en kvinde, der sporløst forsvandt for 40 år siden, føler især Robin, at firmaet har vovet sig lige lovlig langt ud på den tynde is.

Men for Cormoran Strike er det en udfordring, han simpelthen ikke kan opgive, selvom han flere gange undervejs er lige ved.

Den forsvundne Margot Bamborough var læge i en londonsk praksis. En sen eftermiddag for 40 år siden sagde hun farvel til klinikkens rengøringsdame og forlod stedet for at spadsere til en pub rundt om hjørnet, hvor hun havde en aftale med en veninde. Siden døren smækkede i efter hende på klinikken, har ingen set hende. I dag, 40 år efter, har den forsvundne læges voksne datter hyret Strik&Co for endelig at få løst gåden om sin forsvundne mor.

Cormoran og Robin skal derfor på en rejse tilbage i tiden og støve alle de mennesker op, der blev afhørt af politiet, uden at det dengang førte til noget. Det er et kæmpe arbejde at finde folk igen så mange år efter, og nogle er da også døde i mellemtiden, og andre har nærmest glemt hele sagen. Men der er stadigvæk vidner tilbage: kolleger, lægesekretærer, venner og patienter, især dem, der besøgte klinikken den dag, lægen forsvandt. Og også vidner, der stadig kan huske tilbage til dengang. Men skridt for skridt kommer de to detektiver tættere og tættere på, mens man som læser næsten ikke kan klare spændingen gennem de næsten 1000 sider.