Studerende tvister ikonisk stol til gavn for ældre

Et hold designstuderende har tvistet Poul Volthers spisestolsklassiker “J46” til mere ældrevenlige udgaver. Stolene bliver vist frem på en ny udstilling

Poul Volthers spisestolsklassiker "J46" i en mere ældrevenlig udgave
Poul Volthers spisestolsklassiker "J46" i en mere ældrevenlig udgave . Foto: Christiane Busch.

Knæene værker på mange ældre, når de skal rejse sig fra stuens lave lænestol. Ligesom mange ender med at måtte kaste sig ned i den dybe sofa i forsøget på at sætte sig.

Med alderdommen følger en krop med nedsatte funktioner. Og dét stiller nye krav til de møbler, man har i hjemmet.

“Vi bliver ældre og bor længere tid i eget hjem. Dermed vokser behovet for at have nogle smukke, hjemlige møbler, som ikke bare står til pynt, men som vi rent faktisk kan bruge,” siger Nicolai de Gier, professor i møbeldesign på Det Kongelige Akademi - Arkitektur, Design, Konservering.

Han peger på, at mange klassikere, som ellers er hyldet for at forene æstetik og funktion, ikke nødvendigvis er ældrevenlige. Benene stritter på Arne Jacobsens "Syver", der er langt op fra Poul Kjærholms lænestole og ikke meget ryg i Børge Mogensens "Folkestolen". 

Derfor har en gruppe designstuderende på Det Kongelige Akademi kastet sig ud i at gendesigne et ikon, som bor i mange danske hjem: Poul Volthers spisebordsstol “J46”. Målet har været at videreudvikle stolen til udgaver, der imødekommer de udfordringer, som mange oplever med alderen – blandt andet svagere muskulatur, nedsat syn og svindende kropsfedt.

I syv nye versioner, som 14 studerende på kandidatprogrammet Future Design står bag, har stolene blandt andet fået blødere og bredere ryglæn, sat fjedre på stolebenene og tilført en stav med knop, som man kan støtte sig til. 

Projektet er støttet af Bevica Fonden, der arbejder for et mere inkluderende samfund, og forretningen FDB Møbler, der har sponsoreret syv af Poul Volthers "J46" – møbelforretningens mest solgte stol.

De syv ældrevenlige klassikere bliver vist på en nyåbnet temaudstilling "ADFÆRD/VELFÆRD" på Det Kongelige Akademi i København, der netop handler om, hvordan arkitektur og design kan højne sundhed og livskvalitet i vores samfund. 

Som en del af projektet har de spirende designere selv erfaret at være i en funktionsnedsat krop. De har været iført simulationsdragter, hvor man spænder en tung vest på kroppen, blylodder om benene, tager store sko på, synsslørende briller, ørepropper i ørerne og handsker på, som giver en følelse af gigt i hænderne.

"Jeg oplevede en hård kant i ryggen og på bagsiden af mine arme, da jeg sad i stolen," siger designstuderende Mathilde Juul Ipsen, der har udviklet sin ældrevenlige "J46" sammen med medstuderende Louise Lindstrøm.

"Derfor har vi designet en mere omfavnende, blød stol, hvor vi har lavet en bredere ryg og flettet puder ind i rammen, som giver noget polstring uden at dække den originale ramme helt," siger hun.

Årsagen til, at de studerende har haft fingrene i netop Volthers ikoniske pindestol fra 1956, er blandt andet stolens salgssucces. 

"Og så er den ret generisk. Den har et enkelt udtryk og har bevist sin holdbarhed visuelt gennem knap 100 år. Derfor er den et godt udgangspunkt at forme videre ud fra," siger Nicolai de Gier, der har ledet projektet "Re-designing J46: Furniture for our future selves".

Udstillingen "ADFÆRD/VELFÆRD" på Det Kongelige Akademi - Arkitektur, Design, Konservering i København åbnede fredag den 16. september og løber frem til marts 2023.