Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Suzanne Brøgger kritiseres for syn på religion

Sammen med Puk Damsgård (til venstre) er forfatter Suzanne Brøgger (til højre) rejst gennem Syrien for at møde de kvinder, der har levet under Islamisk Stat. – Foto: Oliver Routhe Skov/DR.

I et nyt DR-program har journalist Puk Damsgård inviteret forfatteren Suzanne Brøgger til Syrien og her besøgt en lejr med tilfangetagne IS-kvinder. Programmet møder kritik fra flere sider

Den anerkendte forfatter Suzanne Brøgger, som netop er fyldt 75 år, er aktuel i en ny P1-serie, ”Puk og Suzanne i Syrien”. Programserien har til hensigt at sætte to danske kvindesagsaktivister, Brøgger og mellemøstkorrespondent Puk Damsgård, i stævne og undersøge, hvordan kvindekamp udspiller sig på andre breddegrader end de hjemlige danske. Men programmet har fået flere kritikere til tasterne og sået tvivl om Brøggers hidtidige ry som feminist og kvindesagsforkæmper.

Journalist og kommentator på Weekendavisen Leny Malacinski kalder Suzanne Brøgger ”verdensfjern”, og historiker og kommentator Adam Holm bruger i Berlingske betegnelsen ”antifeminist”. På Facebook skriver forlægger Bjarke Larsen, at Suzanne Brøgger fremstår som en af de ”venstrefløjsreaktionære”, og kritiserer Puk Damsgård for at fnise som ”en skolepige”. Fælles for kritikken er, at den adresserer den religionskritik, som programmet fremlægger – eller rettere: manglen på samme.

For mens Suzanne Brøgger kan forholde sig kritisk til Islamisk Stat, inden hun konfronteres med forholdene under regimet, synes hun at forstumme i mødet med de reelle omstændigheder, mener Malacinski. I situationer, hvor hun burde bevare alvoren, fremstår hun paf og uvidende. Da forfatteren konfronteres med oplysningen om, at en gravid IS-kvinde er blevet tæsket ihjel af andre kvinder i al-Hol-lejren, der huser 70.000 tilfangetagne IS-kvinder og deres børn, siger hun: ”Nå, simpelthen? Altså, kvinde er kvinde værst?”.

Manglende alvor slår Adam Holm også ned på i en reference til et interview bragt i Berlingske i forbindelse med serien, hvori Suzanne Brøgger har udtalt: ”Det lyder som en parodi, men lad os få en seksuel revolution i niqab. Maske kunne andre også lære noget af det.”

Det efterlader Adam Holm med det spørgsmål, om forfatteren i mødet med en kristen sekt ville reagere på samme måde og opfordre til en revolution med kyskhedsbælte.

Leny Malacinski og Bjarke Larsen efterlades med lignende spørgsmål. Mens Malacinski retorisk spørger, om DR og Suzanne Brøgger ville være lige så nysgerrige over for kvinderne hos danske nynazister, der er mistænkt for at overmale jødiske gravsten for nylig, understreger Bjarke Larsen, at man næppe kunne forestille sig, at en af Danmarks dygtigste udenrigsjournalister i 1940’erne ville fnise som en skolepige i forbindelse med en udsendelse om grusomhederne i Nazityskland. Ondskaben banaliseres, mener kommentatoren.

Optagelserne til programserien suppleres af tv-programmet ”Puk Damsgård og Suzanne Brøgger i Syrien”, der sendes i aften klokken 20.45 på DR 1.