Svært at skaffe fondspenge til Bjørn Nørgaard-mindestøtte for udviklingshæmmede

Projektet med at få en Bjørn Nørgaard-mindestøtte for de begravede ved Den Kellerske Anstalt i Brejning trækker ud på grund af manglende finansiering. Der er kommet afslag på over halvdelen af de udsendte fondsansøgninger

Den tidligere åndssvageanstalt ved Brejning er i dag nedlagt. De smukt beliggende bygninger med udsigt til Vejle Fjord huser i dag blandt andet efterskole og konferencecenter. –
Den tidligere åndssvageanstalt ved Brejning er i dag nedlagt. De smukt beliggende bygninger med udsigt til Vejle Fjord huser i dag blandt andet efterskole og konferencecenter. – . Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix.

Fra 1865 til 1970’erne lå der tæt ved Vejle Fjord i Brejning en stor anstalt for det, man engang kaldte åndssvage. De boede her ofte, fra de var spæde, de havde deres ungdoms- og voksenliv her og blev gamle og døde her.

Når de skulle begraves, skete det også her, på hjemmets egen kirkegård. Men modsat de ansatte med tilknytning til hjemmet, der også blev begravet her, som køkkenbestyrerinder og overlæger, så fik beboerne ingen sten på deres grave, men hvide trækors.

Trækorsene er siden forvitret og nu helt væk. Derfor kan man ikke i dag se, at der ved Brejning ligger henved 1700 mennesker begravet. I 2015 besluttede en initiativgruppe, at det var for galt, og Vejle Kommune, som i dag ejer kirkegården, fik billedhuggeren Bjørn Nørgaard til at tegne en skitse til en mindestøtte i granit, stål og glas. Den skulle placeres midt på den gamle kirkegård ved Brejning til minde om ikke kun gravene, men også de mange liv, der blev levet her under meget hårdere forhold end dem, der er for udviklingshæmmede i dag.

Men det har vist sig sværere end ventet at rejse penge til mindestøtten, der efter den oprindelige plan skulle have stået færdig i 2017.

”Det kan man så sige er overskredet lidt nu,” siger Jens Eskildsen, der er formand for bestyrelsen for Kellers Minde, en forening, der driver museum ved den gamle anstalt.

Støtten, der efter planen skal stå på kirkegården ved den tidligere åndssvageanstalt i Brejning, er tegnet af Bjørn Nørgaard og symboliserer styrke trods tilværelsens knæk. – Foto fra indsamlingspjece, Kellers Minde.
Støtten, der efter planen skal stå på kirkegården ved den tidligere åndssvageanstalt i Brejning, er tegnet af Bjørn Nørgaard og symboliserer styrke trods tilværelsens knæk. – Foto fra indsamlingspjece, Kellers Minde. Foto: Lise Kabell Søgaard

Med kunstværket, som kommer til at koste omtrent 3,5 millioner, regnede man ellers med at kunne give beboerne ”den stærkeste erindring, det stærkeste minde”, som handicapchef i Vejle Kommune Kirsten Bundgård sagde til Kristeligt Dagblad, da projektet blev præsenteret for to år siden. Kommunen skød selv 175.000 kroner i kassen til skitsen til søjlen, mens resten skulle komme fra fonde og private donorer.

Over halvdelen af de oprindeligt 32 fondsansøgninger er på nuværende tidspunkt kommet retur med afslag, og ud over det er det kun tilsagn om ”småpenge” i sammenhængen, der er kommet, fortæller Jens Eskildsen.

”Vi arbejder på sagen, men det går virkelig ikke stærkt. Vi må nok erkende, at det er en minoritetsgruppe, der ikke har fondenes interesse. De afslag, vi har fået, er begrundet med, at de ikke har pengene, men det er jo ikke rigtigt,” siger han.

Men prisen er jo også relativt høj. Har I slået et for stort brød op?

”Der er da folk, der har nævnt prisen og foreslået, at vi bare kunne tage en marksten i stedet for. Men hvis du kigger på, hvad andre skulpturer koster, så ligger de jo mellem 1 og 14 millioner. Bjørn Nørgaard er en socialt engageret og intelligent kunstner, og han har tegnet en støtte, der passer til stedet og symboliserer en værdighed. For os er det en anerkendelse af, at man valgte trækors for beboerne, ikke af ond vilje, men sådan var det. Det var faktisk en af de tidligere beboere, der i første omgang foreslog, at vi skulle have et minde. Og en mindestøtte vil også være et bevis på, at vi er kommet langt siden dengang,” siger Jens Eskildsen.

Bestyrelsesformanden understreger, at arbejdet med at søge penge fortsætter ufortrødent hos flere store fonde, og at der er flere initiativer undervejs for at skaffe pengene, blandt andet en mulig støttekoncert i Brejning Kirke.