Svensk forfatter anklager anerkendt forfatterskole for sekterisme og sindelagskontrol

Johan Heltne sammenligner i sin nye og heftigt omdiskuterede bog en af Sveriges fineste forfatterskoler, Biskops-Arnö, med en sekt

Johan Heltne kritiserer den prestigiøse svenske forfatterskole, Biskops-Arnö, i hårde vendinger i sin nye bog.
Johan Heltne kritiserer den prestigiøse svenske forfatterskole, Biskops-Arnö, i hårde vendinger i sin nye bog. Foto: Zejo/Wikimedia Commons.

“Lærernes autoritet, manglen på selvstændighed hos eleverne og den selvspejlende klassesamtale udgjorde en kultur, som var selve modsætningen til, hvad litteratur er.”

Sådan skriver den svenske forfatter Johan Heltne om landets mest prestigiøse forfatterskole, Biskops-Arnö, som han selv har gået på og nu angriber i “"Sympati för djävulen”. Og med bogen ripper Heltne op i en diskussion om forfatterskoler, vi også har haft herhjemme. Om deres måde at håndtere elevers stil og holdninger på. Og Heltne skriver, at i hans tid på Biskops-Arnö var den litterære samtale om elevernes tekster hele tiden sammenvævet med en politisk holdning og et krav om en bestemt moral: “Visse udtryk var forkerte (onde), andre rigtige (gode). Den traditionelle fortælling var fx i lav kurs, da den blev anset for at være patriarkatets udtryk, og noget litteraturen skulle ‘gøre modstand’ imod.”