Sverige afviser udleveringer - kan besværliggøre Nato-optagelse

Sveriges rigsadvokat har afvist at udlevere to tyrkere, som ellers var en del af en aftale for Nato-optagelse.

Sveriges statsminister, Ulf Kristersson (til venstre), og den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan (til højre), har i lang tid forhandlet om, hvad der skal til, for at Tyrkiet kan give sin velsignelse til, at Sverige kan blive Nato-medlem. (Arkivfoto)
Sveriges statsminister, Ulf Kristersson (til venstre), og den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan (til højre), har i lang tid forhandlet om, hvad der skal til, for at Tyrkiet kan give sin velsignelse til, at Sverige kan blive Nato-medlem. (Arkivfoto). Foto: Adem Altan/Ritzau Scanpix.

Sveriges rigsadvokat har afvist, at to tyrkiske mænd, som Tyrkiet mener er terrorister, kan udleveres til Tyrkiet.

Det skriver den svenske avis Expressen.

Tyrkiet har anklaget de to mænd for at stå i led med den islamistiske Gülen-bevægelse, som fik skylden for et kupforsøg i Tyrkiet i 2016.

Sveriges rigsadvokat mener dog ikke, at de to mænd har begået kriminalitet efter svensk lovgivning.

Rigsadvokaten finder det derfor ikke nødvendigt med en retssag om, hvorvidt de kan udleveres.

Beslutningen kan kaste grus i maskineriet i forbindelse med Sveriges ambitioner om at blive optaget i den vestlige forsvarsalliance Nato.

Ruslands invasion af Ukraine fik Sverige og Finland til at genoverveje deres positioner uden for Nato, og i foråret besluttede de sig for at søge om medlemskab af alliancen.

Tyrkiet havde dog sine indvendinger over for især Sveriges medlemskab.

Tyrkiet mener, at Sverige huser personer, som Tyrkiet har identificeret som terrorister i hjemlandet. Derfor har Tyrkiet krævet, at Sverige udleverer de personer, hvis Tyrkiet skal give dets velsignelse til Sveriges optagelse.

5. oktober mødtes de to parter for at forhandle. Her gentog Tyrkiet sit krav om udlevering af personerne.

I avisen har Expressen beskrevet de pågældende mænds situation og anklagerne mod dem.

Den ene af de to mænd er en tyrkisk mand i 40'erne. Han er varetægtsfængslet in absentia i Tyrkiet, som mener, at han har haft downloadet appen ByLock, som menes at blive brugt at Gülen-bevægelsen. Han skulle ifølge Tyrkiet også have deltaget i bevægelsens møder.

Han har fået asyl og permanent opholdstilladelse i Sverige.

Den anden er en mand på 45 år. Han er dømt i Tyrkiet for at have downloadet Bylock-appen, men har fået asyl og en treårig opholdstilladelse.

Begge mænd nægter at være en del af Gülen-bevægelsen.

Rigsadvokaten lægger til grund, at det ikke er ulovligt at have en app på sin telefon i Sverige - heller ikke, hvis appen har forbindelse til en bestemt organisation.

Desuden vurderer den, at begge mænd risikerer forfølgelse, hvis de bliver udleveret til Tyrkiet.

/ritzau/TT