Sveriges medie-paria forsøger comeback

Debattør Marcus Birro blev ifølge ham selv udstødt fra den svenske medieverden efter islam-kritik. Efter to år under offentlighedens radar forsøger han nu at vende tilbage med roman om offerrolle og kærlighed

Debattør og forfatter Marcus Birro er efter to år ude af offentlighedens søgelys tilbage med en roman om offerrollen. –
Debattør og forfatter Marcus Birro er efter to år ude af offentlighedens søgelys tilbage med en roman om offerrollen. – . Foto: Namasté.

Den svenske forfatter Marcus Birro gik i efteråret 2014 fra at være en kendt tv-vært og debattør til at blive lagt for had og ifølge ham selv sparket ud af den svenske medieverden, fordi han havde kritiseret islam på Twitter.

”Hvad har størstedelen af verdens religiøse terror til fælles? Islam. Fakta,” skrev han på det sociale medie.

Derefter væltede det ind med fordømmelse, had og trusler på livet, hvilket Birro udtalte sig om i et interview til det kontroversielle højreorienterede internetmedie Exponerat. Selvom Birro undskyldte, var det efter hans udsagn ikke nok, og han blev umiddelbart efter fyret fra sit arbejde som debattør for avisen Expressen. Kort tid efter mistede han også jobbet som vært på fodboldprogrammet Solo Calcio, efter han blev afsløret i at spise frokost med to medlemmer af rigdagspartiet Sverigedemokraterne. Stormvejret fortsatte også ind i avisspalterne på Aftonbladet.

”Det er umuligt at forstå, hvordan Birro kan slå en logisk koldbøtte (…) og krænke 99,9 procent af verdens muslimer,” skrev avisen i en leder.

For Marcus Birro blev fordømmelserne til sidst for meget, og han forlod Sverige med et blakket ry.

”Nu er jeg blevet truet på livet mere end 10 gange (…) for ikke at tale om hadet og de øvrige trusler. Min forbrydelse? Jeg kritiserede islam offentligt. Så hvor er I? Hva’? I kristne? (…) Tak for ingenting,” skrev Marcus Birro på sin blog på den kristne avis Världen i dags internetside.

Efter to års pause forsøger den 44-årige forfatter nu at gøre comeback i den svenske offentlighed med bogen ”Gå aldrig fra mig – en roman om kærlighed”. Her er hovedpersonen en skolelærer, der bliver udstødt, efterladt og frustreret må se til, mens hans navn bliver tilsmudset, fordi han har indledt et forhold til en elev. Læreren er vred på omverdenen, medieeliten og foragter den svenske småborgerlighed.

”Jeg efterligner de andre mænd rundt omkring mig. Rige og fremgangsrige mænd i deres fineste tøj og nypudsede pæne, brune sko (…) Og som lykkes med at læne sig frem, uden at skjorteærmerne eller jakken er i nærheden af at blive dyppet i maden,” skriver Birro i romanen.

Birro har modtaget en række litteraturpriser for sine 16 tidligere udgivelser, og inden det berømte tweet var han en af landets mest brugte debattører. Han har åbent fortalt om sine problemer med alkoholmisbrug, et iltert temperament og en vane for at lægge sig ud med snart sagt alt og alle uden tanke på konsekvenserne. I 2011 mistede han desuden jobbet som vært på svensk TV4, fordi han kortvarigt stillede op til partiledervalg i Kristendemokraterne.

Ifølge Marcus Birro har tilbagekomsten til den svenske medie- og kulturverden dog ikke befriet ham fra den skygge, hans islam-tweet, politiker-frokost og Exponerat-interview har kastet over ham. Selvom han i dag har fået job som debattør på internet- mediet Nyheter 24, er hans økonomiske nedtur så alvorlig, at comebacket kan blive kort, og han igen må forlade Sverige for at finde sig et fast arbejde.

”Jeg søger cirka 10 jobs om dagen inden for alt muligt (…) Ingen tør. Men jeg er nået grænsen. På flere måder. Jeg orker faktisk ikke meget længere,” skriver Marcus Birro på sin Facebook-profil, der følges af over 40.000 mennesker.

Såvel Birros personlige genkomst i medieverdenen som hans roman-comeback ”Gå aldrig fra mig – en roman om kærlighed” er indtil videre ikke blevet den store succes. Blandt de landsdækkende svenske aviser er det kun Svenska Dagbladet, der har anmeldt bogen.

”Marcus Birro bærer offerrollen med stil,” skriver avisens anmelder Magnus Eriksson.

Latterliggørelsen af Marcus Birro nåede et højdepunkt i foråret, hvor hans ekskone satte deres bryllupsbillede til salg på en internetauktion, og for den svenske forfatter Jonas Gardell blev den episode afgørende for sit syn på den udstødte kollega.

”Det markerede en ny nedre grænse for, hvor tarveligt vi kan opføre os over for hinanden (…) Birro og jeg har haft vores uoverensstemmelser, men i samme øjeblik, som jeg læste om auktionen, og at folk gjorde nar ad hans havarerede ægteskab, bestemte jeg mig for at blive Birros ven,” skriver Gardell i et indlæg i Expressen.