Sveriges Nobel-akademi i dyb krise efter skandalesager

Anklager om overgreb og magtmisbrug har undergravet tilliden til Svenska Akademien, der er jury for Nobelprisen i litteratur. Mens skeletterne vælter ud af skabet hos den lukkede kulturelite, vil offentligheden se konsekvenser

”Folk stiller meget høje krav til akademiet, og det synes jeg er rigtigt. De stiller høje moralske og intellektuelle krav,” siger akademiets leder, Sara Danius, til Svenska Dagbladet. Sara Danius ses her under offentliggørelsen af modtageren af dette års Nobelpris i litteratur. –
”Folk stiller meget høje krav til akademiet, og det synes jeg er rigtigt. De stiller høje moralske og intellektuelle krav,” siger akademiets leder, Sara Danius, til Svenska Dagbladet. Sara Danius ses her under offentliggørelsen af modtageren af dette års Nobelpris i litteratur. – . Foto: Patrik C. Österberg/IBL Bildbyrå/ritzau.

Sveriges vel nok mest sagnomspundne og prestigefyldte litteraturinstitution er havnet i en historisk krise, der har kostet dyrt i anseelse og måske kan ende med opsigelser for flere af de kendte medlemmer.

Miseren startede med, at den såkaldte kulturprofil, der nu er blevet navngivet i svenske medier, blev beskyldt for seksuelle krænkelser i kølvandet på #MeToo-bevægelsen, hvor hundredvis i kulturlivet vidnede om krænkelser og tavshedskultur bag tæppet.

Men nu har det udviklet sig til en større skandale, der involverer hele akademiets ledelse og har kastet sorte skygger hen over den verdensberømte institution.

I første omgang blev kulturprofilen, der har tilknytning, men ikke er medlem af akademiet, udskammet, og akademiet håbede nok, at stormen var drevet over. Men efter de svenske medier sidenhen udrullede, hvordan den anklagede har stået bag en kulturel klub, der er blevet sponsoreret af akademiet, og at han er gift med et af medlemmerne, har tilliden lidt et alvorligt knæk. Og skandalen har fået akademiets formand (faste sekretær), Sara Danius, til at beklage og iværksætte en intern granskning.

”Folk stiller meget høje krav til akademiet, og det synes jeg er rigtigt. De stiller høje moralske og intellektuelle krav. Og krav om hæderlighed,” siger Sara Danius til Svenska Dagbladet.

Under kulturklubbens arrangementer skal den anklagede mand have optrådt upassende og ofte gjort seksuelle tilnærmelser, lyder beskrivelserne.

Han er desuden blevet politianmeldt af en række kvinder og har ifølge Svenska Dagbladet flere gange lækket information om vinderen af litteraturprisen.

Sagen har ud over krænkelserne også sat fokus på akademiets luksusliv, hvor forfatter Ebba Witt-Brattström har berettet om, at medlemmerne er blevet tilbudt gratis limousinekørsel, fribilletter til diverse kulturtilbud samt lejligheder i Berlin og Paris til fri afbenyttelse. Hun var i mange år gift med nuværende medlem og tidligere fast sekretær Horace Engdahl.

Selvom institutionen ikke er statsstøttet, men privatfinansieret, har lavinen af negativ omtale fået kritikken til at hagle ned over akademiet fra mange kanter.

”Tilliden til akademiet og dets medlemmer er ramt, ledelsens integritet og omdømme er bristet. De tidligere faste sekretærer Horace Engdahl og Peter Englund bør tage ansvar og forlade akademiet,” skriver Claes Sandgren, der er professor emeritus i civilret ved Stockholms Universitet, i Dagens Nyheter.

Også forfatter Jonas Gardell går til den lille litteraturelite med et indlæg i Expressen, hvor han beskriver Svenska Akademien som infiltreret af magtmisbrug.

”Endnu sidder alle medlemmerne og klamrer sig patetisk fast til magt og privilegier (…) vi må finde nye regler for, hvordan medlemmerne vælges, og hvilke relationer de kan have til hinanden (…) Og kræve åbenhed,” skriver han.

Jonas Gardell nævner i øvrigt flere profilerede forfattere og litterater, som han mener bør træde tilbage.

”Dem, der har misbrugt magten og beskyttet sig selv eller vennerne i skyggen af institutionens høje, velisolerede vægge. Dem, som har vidst det, men ladet svineriet foregå, de skal ud. Punktum,” skriver han.

Beretningerne om vennetjenester og den kulturelle klub er nået flere internationale medier og har fået det norske forlag Oktobers redaktør, Ingeri Engelstad, til at overveje, om skandalen vil få konsekvenser for synet på Nobelprisen.

Ifølge den tyske litteraturprofessor Jobst Welge er det endnu for tidligt at sige, om selve prisens anseelse vil blive ramt, men han fortæller, at han har været overrasket over det miljø, der har omgivet Svenska Akademien.

”Jeg har selv deltaget i den kulturklub og blev som udefrakommende forbavset over, at akademiet har støttet en klub, hvis formand var gift med et medlem. Det er kontroversielt og efter min overbevisning en moralsk problematisk kultur. Og det rammer naturligvis omdømmet,” siger han.

Jobst Welge fortæller, at han ser skandalen som langt alvorligere end tidligere diskussioner om eksempelvis valget af Bob Dylan og Dario Fo som modtagere af den store litteraturpris.

”Det er klart, at sagen er mere kritisk end de tidligere debatter, fordi det handler om noget så grundlæggende som moral, integritet og dømmekraft,” siger han.