Prøv avisen

Sympatisk men bedrevidende bog fra Nørretrander

Tor Nørretranders nye bog er både sympatisk og irriterende bedrevidende

Bennys bukser brændte. Børge råbte, åh. Børge havde nemlig Bennys bukser på.

Rimet fra Halfdan Rasmussens ABC er afsættet for Tor Nørretranders seneste bog om at være menneske om at være nær og skabe sammenhæng i samfundet, om at være mindful og meditere, om at sprøjte sig med botox og spise bæredygtig mad ja, om snart sagt alt.

Tor Nørretranders ønsker med sin bog at udvikle den demokratiske debat, hvilket ikke mindst skal ske gennem menneskets evne til at føle empati, til at mærke hinanden og komme hinanden ved og ikke mindst til undsætning, som Benny, der føler med den brændende Børge og ikke blot frydes over, at det ikke er hans egen rumpe, der går op i røg.

LÆS OGSÅ: Tor Nørretranders udfordrer den voksende egoisme i samfundet

Med billedet af Benny og Børge fremskriver Tor Nørretranders sin egen lovmæssighed, som han kalder enkel, klar, banal og naiv: Alle har det bedre, når den enkelte har det godt. Den enkelte har det bedre, når alle har det godt.

Det gør ganske enkelt godt at gøre godt. Og det gælder ikke blot på individniveau, men også på samfundsniveau: Samfundet er ikke et nulsumsspil, hvor den enes lykke betyder den andens ulykke, hvor den enes gevinst er ensbetydende med den andens tab. Tværtimod. Samfundet er et gigantisk plussumsspil, hvor alle bliver ringere, når alle bliver rigere.

Og således bliver Tor Nørretranders Vær nær en bog om selvhjælp til samfundshjælp. De store samfundsomvæltninger begynder nemlig i den enkelte, der skal udvikle sig som menneske og træne sine empatiske evner, hvis der skal skabes større sammenhæng i samfundet. Og ifølge Tor Nørretranders, der citerer Dalai Lama fra bogen Beyond Religion, kan man ikke længere bygge en etik på religioner. Det skal handle om noget andet. Om indre værdier af omsorg, medfølelse og varmhjertethed, eller med et enkelt ord: kompassion.

Tor Nørretranders viser, hvordan videnskaben de senere år har forsket i netop de bløde områder som empati og kompassion, mindfulness og meditation, og hvordan den har påvist, at det er helt afgørende størrelser for vores sociale ageren, politisk såvel som privat. Og til alle de læsere, der gerne vil opøve deres empatiske evne, deres evne til at være til stede i nuet, til at mærke verden og til på bedste vis at eksistere til fordel for både den enkelte og samfundet, er der masser af redskaber i den venlighedens værktøjskasse, som han gavmildt stiller til rådighed.

Det er gode, næstekærlige og sympatiske budskaber, som Tor Nørretranders bekender sig til. Og den slags kan, som vi ved, ikke siges højt tilstrækkeligt tit. Således heller ikke i Vær nær, der glad og gerne bogstaverer og gentager sine pointer, der belejligt nok passer på snart sagt alle livets forhold, og som bliver serveret for læseren i en overpædagogisk tone, der det meningsfulde og menneskekærlige indhold til trods tangerer det bedrevidende og nærmer sig det moraliserende.

kultur@k.dk

Kristeligt Dagblad bragte tidligere på måneden et interview med Tor Nørretranders. Læs artiklen på

k.dk/livogsjael