Sådan var det - også - i 1980'erne

BØGER: En bog fyldt med historier fra dengang, hvor ungdommen i det mindste vidste, hvad den ikke ville

Sådan var det ikke i 90'erne, lyder omkvædet i sangen. Men hvordan var det egentlig i 1980'erne? Det spørgsmål forsøger musiker Henrik Vesterberg og journalist Martin Kongstad, født henholdsvis 1962 og 1963, at besvare i bogen »Dengang i 80'erne«. Hele vejen rundt i dette forsøg på et tidsbillede kommer parret ikke. Men et godt stykke og det fortrinsvis med fokus på ungdommen. Den del af befolkningen der, om ikke fysisk, så mentalt, har fyldt ret meget siden 1890'erne: De ved nok, dengang »kvinderne havde noget på gesæmserne«.

1980'erne er kaldt brydningernes årti. For nogle en dyster epoke, for andre en euforisk række af honning-søde dage. Temperament og smag for tilværelsen er som bekendt forskellig. Og nogle tager livet lettere end andre. Alligevel skulle der mere end almindeligt letsind til at overse truslen fra atomraketter på begge sider af jerntæppet, overse billeder af flygtende, der måtte lade livet på vej over den mur, som ikke længere eksisterer. Det var også dengang kulminerne lukkede i England og skibsværfterne i Danmark. For nogle var gardinet til denne ulidelige baggårdsrealisme trukket eftertrykkeligt ned. Livet skulle leves. Og det blev det. Det lette yuppie-liv, hvor smarte drenge og piger tog kampen op mod den forældregeneration, de for alt i verden ville frigøre sig fra - og alligevel kom til at ligne.

Det var dengang, hvor den unge generation vidste, hvad den ikke ville. Der var røre i andedammen. Man søgte nye veje. Brød med konventionerne. Og et utal af subkulturer opstod.

Går man tilbage for at fange et portræt af det udskældte årti, hvor bz-bevægelsen havde sine kronede dage, virrer det rundt med kulturelle trends inden for musik, litteratur og kunst. Det var forresten også dengang rare Jørn Hjorting sang »Titte til hinanden« for at forene bz'ere og overborgmester, og dengang hvor en ny generation mødtes til festival under parolen »Nå«. Dengang hvor navne som Thomas Helmig, Lola Baidel og Lotte Heise blev kendt i medierne, og hvor kunsteliten dukkede op. 30. april 1982 holdt 12 vilde elever fra Kunstakademiet fernisering på deres udstilling »Kniven på Hovedet«, der var samtidig med tv's afsløring af, hvem der skød den væmmelige JR i Dallas-serien.

Som skiftende tider har deres kodeord og slang har de også deres billeder. Unge hun- og han-løver, nogle af dem i dag store navne inden for film, musik, kunst og litteratur, har fået billed- og taleplads i bogen. Retro er et mondænt ord. Og hvad de dog sagde dengang for at påkalde sig opmærksomhed!

Det er nu 23 år siden det begyndte. Og ved første indtryk kan bogen opleves som tilfældigt sporadisk rod. Hvor skal man ende og hvor begynde? Ser man tilbage i tiden, forekommer livet ofte en del rodet, men uinteressant er det ikke, hvis man giver sig tid til eftertanke. Og spredt eftertanke er der, om ikke andet, masser af inspiration til i denne bog. Især for datidens unge, der i dag er kommet op i årene.

Martin Kongstad og Henrik Vesterberg: Dengang i 80érne. 336 sider. Ill. Kr. 298,-. Gyldendal.

moe@kristeligt-dagblad.dk