Prøv avisen

Tabet af P2 er et dannelsestab

Musikeksperter advarer nu om, at lukningen af P2 også vil fjerne et pædagogisk fundament for udbredelsen af den klassiske musik, så de næste generationer kan gå glip af klassisk musik

Danmarks Radio har de seneste uger modtaget en massiv opsang fra et kor af kritikere, der har rejst sig ved udsigten til at miste morgenandagten og den klassiske musik på FM-båndet, hvor P2 lukker til november. Og det er kommet frem, at beslutningen især rammer målgruppen af ældre, dannede lyttere, der i forvejen lytter til P2. Men beslutningen er lige så fatal for de børn og unge, der endnu ikke har fået smag for den klassiske musik, mener flere musikeksperter, der nu blander sig i debatten:

"Man skal huske, at det ikke kun rammer de mange lyttere, men ødelægger et fundament for hele fødekæden omkring den klassiske musik, når man slukker P2 på FM-båndet. Derfor går det også ud over den næste generation, der i forvejen vokser op i et skolesystem, der forsømmer den klassiske musik og den danske sangskat. Jeg er bange for, at beslutningen om at lukke P2 vil bidrage til det dannelsestab," siger Peter Augustinus, der gennem Augustinus Fonden har været landets største mæcen for den klassiske musik de seneste årtier. Og han står ikke alene med det synspunkt:

"Lukningen af P2 er kun et af mange dolkestød, som systematisk er og bliver sat ind mod klassisk musik," siger organisten og lederen af Hvide Sande Masterclass, Anna-Marie Hjem, der tidligere har været musiklærer i gymnasiet gennem 25 år.

"Konsekvenserne er, at den klassiske musiks fremtid ikke eksisterer i vort land," siger hun.

Peter Augustinus mener, at DR forsømmer sine forpligtelser ved at gemme den klassiske musik væk på en DAB-kanal.

"I medieforliget står der, at DR skal styrke udbredelsen af den klassiske musik. Derfor mener jeg, at man kan tale om en forsømmelse, når DR flytter P2 til en DAB-kanal," siger han og fortsætter:

"Jeg placerer det fulde ansvar hos DRs bestyrelse, der prioriterer tant og fjas tårnhøjt frem for den klassiske musik," siger Peter Augustinus, der hellere havde set p3 eller P4 blive overført til DAB.

DRs bestyrelsesformand Michael Christiansen afviser kritikken:

"Det viser, at Peter Augustinus er en person, der alene interesserer for klassisk musik og slet ikke forstår noget om moderne musik, og hvad andre vil have. Det er et lukket og blokerende synspunkt, som heldigvis ikke hører til de synspunkter, der styrer DR," siger Michael Christiansen og fortsætter:

"Det afgørende for beslutningen er, at P1 og P2s lyttere overlapper, mens P3 har en helt anden målgruppe, som i høj grad består af ganske unge mennesker. Derfor ville det slet ikke fungere, hvis man begyndte at blande klassisk musik eller tunge orienteringsprogrammer ind i P3," siger Michael Christiansen og peger på, at DR i stedet vil udbrede kendskabet til den klassiske musik på DAB-kanalen.

ohrstrom@k.dk