Tænk lige efter: Er vi fri for korruption i Danmark?

Der er emner, som det er nemmere at hælde ned i ”Tænkepausers” faste og smukke form end det store og komplekse korruption

Mette Frisk Jensen laver en filosofisk indkredsning af begrebet korruption fra Machiavelli til Max Weber og vender sig herefter mod en kort og komprimeret historisk gennemgang af magtforholdene i Danmark som afsæt for sin diskussion af, hvordan det er gået til, at vi ligger så lunt i svinget i de internationale korruptionsmålinger.
Mette Frisk Jensen laver en filosofisk indkredsning af begrebet korruption fra Machiavelli til Max Weber og vender sig herefter mod en kort og komprimeret historisk gennemgang af magtforholdene i Danmark som afsæt for sin diskussion af, hvordan det er gået til, at vi ligger så lunt i svinget i de internationale korruptionsmålinger. . Foto: Mads Jensen.

Vi er lykkelige i Danmark. Det siger alle statistikker. Og det er vi, fordi vi har tillid til hinanden. Vi er trygge og stiller glad og gerne vores jordbær og kartofler ved vejkanten i sikker forvisning om, at folk lægger penge, når de tager en bakke, og at de ikke stikker pengekassen under armen og løber deres vej.

Vi stoler på hinanden, og vi stoler på, at politikere og embedsværk ikke misbruger den magt, der er blevet dem givet - selvom vi godt ved, at magt har en tendens til at korrumpere. Vi stoler med andre ord på, at vores samfund ikke er korrupt.

Men det kan være fristende at bevæge sig væk fra dydens smalle sti. For vi ved, at den, der smører godt, kører godt.

Det ved de i sportens verden, hvor Michel Platini, chef for det europæiske fodboldforbund, formedelst et enkelt Picasso-maleri efter sigende fik fodbold-VM til Rusland i 2018, i byggebranchen, hvor de har udviklet et sindrigt udbuds-system, og i politikkens verden, hvor vi ikke behøver at kigge længere end til Italiens Berlusconi og Frankrigs Sarkozy for at finde korruptionsskandaler.

Korruption, der er emnet for Aarhus Universitetsforlags nye ”Tænkepause”, nummer 32, stammer fra det latinske corruptio og betyder beskadigelse eller fordærv. Og hos ekspert i ”smørelse”, bestikkelse og korruption Mette Frisk Jensen bliver det defineret som misbrug af betroet magt til privat vinding.

Og al forskning viser, at korruption fører til et svind af enorme dimensioner i de statslige ressourcer, at korruption har afgørende betydning for et lands velstand og vækst samt for befolkningernes levevilkår og sundhed, og at korruption ødelægger vores virketrang og sans for retfærdighed.

Mette Frisk Jensen laver en filosofisk indkredsning af begrebet korruption fra Machiavelli til Max Weber og vender sig herefter mod en kort og komprimeret historisk gennemgang af magtforholdene i Danmark som afsæt for sin diskussion af, hvordan det er gået til, at vi ligger så lunt i svinget i de internationale korruptionsmålinger.

Det skyldes ikke mindst forholdet mellem magthavere og embedsværk, som tidligt blev professionaliseret, og vi kan derfor blandt andet takke fortidens enevældige regenter for, at vi i dag lever i et samfund, der ikke tilgodeser særinteresser og slægtsbånd, skriver Mette Frisk Jensen, der dog mener at kunne ane en glidebane, hvor Troels Lund Poulsens Rolex-ur, Bendt Bendtsens jagt- og golfture og den siddende statsministers bilag allerede ligger og flyder.

Der er emner, som det er nemmere at hælde ned i ”Tænkepausers” faste og smukke form end det store og komplekse korruption.

Den komprimerede historiske gennemgang kræver en viden, der ligger uden for bogens, hvis man skal have det fulde udbytte, og selvom Mette Frisk Jensen indleder med en genkendelig sygehusscene og en henvendelse til et konkret du, er og bliver det svært at skabe den umiddelbare identifikation, som mange af de andre bøger i serien lever så højt på.