Tal R: Kunst er at rime på verden

Foto: Leif Tuxen

Guds tavshed har tvunget os selv til at undersøge og opdage verden. Og at rime på den
Tal R

I vores Facebook-tid er maleriet igen blevet den mest ægte måde at vise verden på, mener kunstneren Tal R. Han er aktuel med udstillingen ”Academy of Tal R”, der åbner på kunstmuseet Louisiana i dag

Når solen rødmer over sin nedgang med et pink vink til Kolding, Kerteminde eller København, kan man være stensikker på, at Facebook kort tid efter bliver fyldt med solnedgangsbilleder. For det er nærmest blevet normen at fiske mobiltelefonen op af lommen, når man ser noget smukt, sødt eller sjovt – for at vise andre, at man har set noget smukt, sødt eller sjovt.

Alle ved dog, at enhver med adgang til billedredigeringsprogrammer nemt kan manipulere et foto for at fjerne far-maven eller forstyrrende bumser i ansigtet. Sådan har fotoet mistet status som sandheden på et stykke papir. Nu er der ikke engang papiret tilbage, som kunstneren Tal R med det borgerlige navn Tal Shlomo Rosenzweig siger, da vi sidder i hans atelier midt i København, hvor hans store hunde lunter hjemmevante rundt mellem mesterværkerne.

”Da jeg var dreng, blev maleriet betragtet som umoderne og dødt, mens et foto var noget, man fik fremkaldt på et stykke papir, der altid talte sandt. Men sådan er det ikke længere. Nu er et foto en visuel information, som alle og enhver nemt kan rode rundt med, mens maleriet pludselig har fået en ny aktualitet som en mere ærlig måde at vise verden på,

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.