Prøv avisen

Talenter savner talentudvikling

Keramikerne Christin Johansson fra Danmark og Rafael Perez modtog priser ved den europæiske keramikfestival på Bornholm. Foto: PR-foto

Der mangler fokus på at bevare keramikhåndværket bag den danske designsucces, mener Europas største keramikertalent

Danmark er på vej til at tabe sin stærke tradition for at udvikle nye keramikertalenter. Det frygter danske Christin Johansson, der ellers netop er blevet kåret som Europas største keramikertalent under European Ceramic Context 2010 på Bornholm.

"Lige nu er der ikke noget særlig godt fokus på at vedligeholde den håndværksmæssige kunnen i Danmark. Flere pottemagerskoler er blevet nedlagt. Og Glas- og Keramikskolen på Bornholm er blevet sammenlagt med Danmarks Designskole i København. Det svækker konkurrencen mellem uddannelsesinstitutionerne, som jo er grundlaget for at udvikle talent, så jeg er faktisk trist og nervøs over, hvad der kommer til at ske på området. For der skal jo komme nogle nye efter os," siger Christin Johansson. Hun frygter, at håndværket bag en del af den danske designsucces vil gå tabt.

"Der skal mere håndværk ind i uddannelsesinstitutionerne igen. For ellers er jeg bange for, at det hele ender med, at der kun sidder nogle danskere og designer nogle ting på computeren, som de får produceret i Asien. Men hvis designerne ikke selv har holdt deres produkter i hånden og fået praktisk viden om deres materialer, vil man tydeligt kunne se det på de produkter, der kommer ud af det."

Lederen af keramiklinjen på Danmarks Designskole på Bornholm, John Gibson, bakker op:

"Vi har stadig et fantastisk godt internationalt ry, fordi vi dyrker det solide håndværk her på skolen og kombinerer det med nytænkning. Og vores elever klarer sig godt, når de kommer ud. Men rekrutteringsgrundlaget er blevet svækket af, at der ikke længere er så mange højskoler og pottemagerskoler, der dyrker håndværket. Og hvis de unge ikke får muligheden for at afprøve håndværket, før de skal vælge deres karriere, vil det selvfølgelig også blive sværere at finde de talenter, vi har brug for."

ohrstrom@k.dk