Teater rykker ind i kirken

Tilskuerne må selv vurdere, om de har været i teatret eller i kirke, når de har oplevet ”Re-formation – En sten fra hjertet” i Haderslev Domkirke, siger instruktøren

Teatret Møllen og Kunstnerkollektivet Vontrapp rykker i den kommende uge ind i Haderslev Domkirke med begivenheden ”Re-formation – En sten fra hjertet”. Dermed er det anden gang i år, at en jysk domkirke lægger rum til en forestilling, der udfordrer kirkens rum.

Første gang var i februar, hvor Teater Svalegangen i samarbejde med domprovst Poul Henning Bartholin indtog Aarhus Domkirke med arrangementet ”Befri Gudstjenesten”. Det udløste dengang kritik fra flere sider af folkekirken. Kritikken gik dels på, at domkirken var lukket i en længere periode, og dels på, at det var uklart, om der var tale om teater eller gudstjeneste. Forestillingen i Aarhus og den kommende i Haderslev er i slægtskab med hinanden. Det siger Kathrine Lund fra Vontrapp, der som instruktør iscenesætter ”Re-formation – En sten fra hjertet”.

”Der opstår en hybridform, når man tager kunst ind i kirken, og jeg forestiller mig, at de to begivenheder stiller nogle af de samme spørgsmål,” siger Kathrine Lund, der dog understreger, at hun ikke selv har oplevet ”Befri Gudstjenesten”.

”Vi forsøger at skabe et værk, der både er en anderledes teaterforestilling og en anderledes kirkeoplevelse. Det er op til den enkelte tilskuer at vurdere, om vedkommende har været i teatret eller i kirken,” siger hun.

Kathrine Lunds udgangspunkt er ikke, at der er noget galt med kirken eller gudstjenesten, og hun tænker udelukkende sin forestilling som et supplement. Derfor forudser hun heller ikke, at begivenheden vil blive mødt med den samme kritik som den i Aarhus Domkirke.

Biskop over Haderslev Stift Marianne Christiansen har været med til at opfordre til begivenheden og imødeser den med positiv forventning.

”Det ligger os på sinde at markere Reformationsjubilæet bredt i byen. Derfor er vi glade for, at vores lokale Teatret Møllen har taget den opgave på sig at skabe en begivenhed, hvor teatret spiller sammen med kirke og liturgi.”

Biskoppen ser frem til at opleve samspillet mellem det visuelle og det fortællende og forventer en stærk forestilling, der gør Reformationens anliggende levende og bevæger tilskuerne. Marianne Christiansen frygter ikke de samme negative reaktioner, som arrangementet ”Befri Gudstjenesten” i Aarhus Domkirke oplevede.

”Jeg går ikke rundt og er nervøs for folks reaktion, hvorfor skulle jeg dog det? Men jeg håber da, det er en begivenhed, som vil gøre indtryk,” siger hun.

Marianne Christiansen glæder sig over, at teatre i stigende grad er begyndt at interessere sig for gudstjenester og liturgi.

”Jeg ser det som et udtryk for, at religion spiller en større rolle end for år tilbage. Der er en stigende forståelse for kirkens rolle som både historisk og nutidig, som hænger sammen med en fornyet interesse for eksistensen og dermed kirkens og gudstjenestens fortælling om menneskelivet, ” siger hun.

Heller ikke teaterchef Nikolaj Mineka fra Teatret Møllen forventer kirkelig kritk af forestillingen.

”Vi har fra begyndelsen haft et godt samarbejde med menigshedsråd og personale,” siger han og understreger, at Haderslev Domkirke ikke er lukket i forbindelse med begivenheden.

”Re-formation – En sten fra hjertet” handler, ifølge Kathrine Lund, om at skabe et åndehul for stressede nutidsmennesker. Forestillingen stiller blandt andet spørgsmålet: Kan kirkens budskab om tilgivelse tilbyde løsninger på samtidens udfordringer med stress og ensomhed