Teddy lærte sig selv at læse som toårig. Nu er han blevet medlem af Mensa i en alder af knap fire år

Han lærte sig selv at læse i en alder af to år og kan nu tælle til 100 på syv forskellige sprog. Engelske Teddy Hobbs er blevet medlem af Mensa som knapt fireårig

Udover modersmålet engelsk har har Teddy Hobbs lært sig selv at tælle til 100 på hele seks sprog – herunder walisisk, fransk og tysk. Billedet forestiller ikke Teddy Hobbs.
Udover modersmålet engelsk har har Teddy Hobbs lært sig selv at tælle til 100 på hele seks sprog – herunder walisisk, fransk og tysk. Billedet forestiller ikke Teddy Hobbs. Foto: Paul Hanaoka/Unsplash.

For så vidt er det ikke usædvanligt, at små børn laver lyde og opfinder ord.

Men for forældrene til nu fireårige engelske Teddy Hobbs var det et overraskende svar, som han kom med, da de spurgte ind til de uforståelige lyde, som kom fra ham, da han sad foran computeren.

”Åh mor. Jeg tæller til 100 på mandarin”, lød svaret, der for drengen var ganske logisk, men som samtidig illustrerer de udfordringer, forældrene står overfor.

Udover modersmålet engelsk har han lært sig selv at tælle til 100 på hele seks sprog – herunder walisisk, fransk og tysk.

På grund af coronapandemien var han meget hjemme i de første leveår, og her lærte han helt af sig selv at læse, mens han så fjernsyn eller legede med sin computer.

”Han begyndte at følge bogstaverne, og da vi sendte ham tilbage til børnehaven, så fortalte vi, at vi troede, at han havde lært sig selv at læse. Vi fik et telefonopkald fra børnehaven, som havde haft en førskolelærer til at vurdere ham, og svaret var: ’Ja, han kan læse’”, fortæller moderen Beth Hobbs til BBC.

Da han var tre år og syv måneder gennemgik han en test hos organisationen Mensa, som efter en intelligenstest vurderede ham til at høre til blandt de øverste to procent af befolkningen.

Drengen er aktuelt det yngste medlem af den britiske gren af Mensa, men der er andre i hans aldersgruppe, som tidligere har bestået optagelsesprøven.

For forældrene er opgaven at give drengen en så almindelig opvækst som muligt.

”Han er begyndt at finde ud af, at ikke alle hans venner kan læse, og han forstår ikke hvorfor, men vi forsøger at holde ham ved jorden. Det er fint, at han kan de ting, men han ser også sådan på det, at ’ja, jeg kan læse, men mine venner kan løbe hurtigere end mig’” fortæller moderen, der også kan blive udfordret af den videbegærlige dreng.

”Han vælger et nyt emne, som han er interesseret i hver anden måned eller deromkring. Nogle gange er det tal. En overgang var det køreplaner, hvilket var en meget intens periode for os alle. Siden har det været lande og atlasser, og altså at lære at tælle på forskellige sprog,” fortæller Beth Hobbs til BBC.

Mensa blev stiftet i England i 1946, og fejrede sidste år 40-års jubilæum i Danmark. Foreningen har i dag over 2100 danske medlemmer. Foreningen giver et rum til at mødes med ligesindede – og man behøver ikke at være professor i kernefysik eller komme fra et særligt samfundslag. I modsætning til den britiske afdeling, så tilbyder Mensa i Danmark ikke test af børn under 14 år.

Selvom Teddy Hobbs nu er det yngste britiske medlem, så er der jævnligt mediehistorier om børn ned til to år, som skiller sig ud fra deres jævnaldrende. Avisen Daily Telegraph har tidligere skrevet, at 19 børn i førskolealderen efter test blev vurderet til at høre blandt de klogeste to procent i deres aldersgruppe, og som dermed er kvalificeret til at blive medlem af Mensa. Moderen havde på forhånd frygtet lidt for den timelange test, men Teddy Hobbs fandt blot udfordringen sjov.

Spørgsmålet for forældrene er nu, om Teddy Hobbs åbenlyse evner også deles af hans søster. Men her bliver moderen i interviewet med BBC et svar skyldig.

”Hun er kun 18 måneder”.