Prøv avisen

Tegneserieevangelisten anbefaler: 5 gode tegneserier

Satrapis "Persepolis" er udkommet på dansk og filmatiseret.

Thomas Thorhauges fem bud på videre læsning

Her er fem forrygende graphic novels i tilfældig rækkefølge:

1) Bedemandens datter (Alison Bechdel)
En kløgtig, selvbiografisk skildring af forfatterens opvækst med en far, der var både engelsklærer, bedemand, pertentlig handymand - og bærer af en tung familiehemmelighed. Knugende, køligt analyserende, men samtidig særdeles underholdende.

LÆS OGSÅ: Paw Mathiasen anbefaler: 5 gode tegneserier

2) Det store onde (David B.)
En af de tegneseriemediets største bedrifter: en ekstremt ambitiøs og visuelt forbløffende beretning om en opvækst i skyggen af et familietraume. Om et menneskes identitet og dannelse, om erkendelse og om dæmoner i haven...

3) Persepolis (Marjane Satrapi)

Den velnok mest kendte graphic novel er Marjane Satrapis superskarpe og dybt engagerende Persepolis, som med et forførende enkelt formsprog skildrer hendes opvækst fra Shahens fald i Iran, over europæisk kostskoleophold og medfølgende moralsk opløsning tilbage til Teheran.

LÆS OGSÅ: Tegneserie bruges i opgør med fundamentalisme

4) Glimt (Rikke Bakman)

Vinderen af Pingprisen og Kulturministeriets pris for årets illustrerede bog er Rikke Bakmans morsomme og poetiske skildring af en sommerdag ved havet et sted i Nordjylland i 80erne. Med en blanding af stor kunstnerisk autoritet og naiv følsomhed fokuserer fortællingen på at genskabe de indtryk, forfatteren tydeligvis husker med stor og fascinerende præcision. Og så er den dansk!

5) Maus (Art Spiegelman)
Klassikeren over dem alle er Art Spiegelmans beretning om hans fars vej gennem Holocaust-rædslerne. Jøder er mus, polakker er svin og nazister katte i en stærk og komplet afsentimentaliseret fortælling om bl.a. hvordan stærkt overlevelsesintinkt medfører tab af menneskelighed.

LÆS OGSÅ
: Musen, hans søn og Auschwitz

INTERVIEW: Tegneserieevangelisten Thomas Thorhauge

En scene fra den engelske udgave af "Bedemandens datter," som er udkommet på dansk. -
En scene fra "Det Store Onde", som Thomas Thorhauge anbefaler. -
Fra danske Rikke Brakmans "Glimt". -
Jøder som mus, holocaustlitteratur som tegneserie. Velkommen til ”"Maus”", en af de tegneserier, som Thomas Thorhauge anbefaler.– Tegning: Art Spiegelman.