Tegneserieforskeren anbefaler: 5 gode tegneserier

Rikke Platz Cortsen, kommende ph.d. i tegneserier, anbefaler fem tegneserier

Fra "Rabbinerens kat"
Fra "Rabbinerens kat".

1) Chris Ware: Jimmy Corrigan verdens klogeste dreng (2010), Aben maler.

Chris Wares stilistiske øvelser kan tage pusten fra de fleste og hans omhyggelige sidelayouts og let genkendelige streg er i verdensklasse. Men i bund og grund handler denne bog om en lang række af mand der hedder James Corrigan og den måde, de gang på gang svigter deres sønner, som så igen svigter deres sønner. Det er en kompliceret fortælling, der til tider er både håbløs og morsom på en akavet måde.


2) Rikke Bakman: Glimt (2011), Aben Maler.

Med en særegen og overbevisende farveblyantsstreg tegner Rikke Bakman en dag ved Vesterhavet i sin barndom i 1980erne og rammer rent stemningen fra dengang i barnets verden. Det er en meget smuk og personlig historie, der trods sin afdæmpede fortællestil hele tiden overrasker.


3) Jiro Taniguchi: Min fjerne barndomsby (2010), Fahrenheit.

Barndommen som erfaringsrum er også i centrum i denne manga, der lader en midaldrende mand falde i søvn og vågne op i sin teenagekrop. Kan han ændre historien, nu hvor han ved, hvordan den ender? Taniguchis fine tegninger i sort/hvid og fortællestil er poetiske og medrivende.

4) Joann Sfar: Rabbinerens kat 1-2 (2006), Egmont Serieforlaget.

Rabbinerens kat kan pludseligt tale og så får omverdenen sandheden råt for usødet, når den frække kat lyver, sniksnakker og causerer over tro og mennesker. Sfars snørklede tegnestil og farvevalg vækker Algeriet i 1930erne til live og charmerer alt og alle.


5) Tove Jansson: Mumitrolden de samlede striber (2008-2010), Carlsen

Tove Janssons avisstriber kan datere deres begyndelse i 1950erne, men de virker stadigvæk dugfriske og hendes streg har en lethed og dynamik, der er få forundt. Historierne om de venlige og væmmelige væsener i Mumidalen er hverdagsfilosofi på en stilfærdig og absolut relevant facon.

LÆS MERE I KRISTELIGT DAGBLADS STORE TEMA OM TEGNESERIER

Det er ikke kun Morten Olsen, der må glæde sig over, at der fortsat er en lille uge til, at VM i fodbold begynder. Hans italienske kollega Marcelo Lippi har efter lørdagens 1-1-resultat mod Schweiz i den sidste VM-test endnu ikke set sit hold spille sig u
Det er ikke kun Morten Olsen, der må glæde sig over, at der fortsat er en lille uge til, at VM i fodbold begynder. Hans italienske kollega Marcelo Lippi har efter lørdagens 1-1-resultat mod Schweiz i den sidste VM-test endnu ikke set sit hold spille sig u Foto: Cæciliie Philipa Vibe Pedersen