Terroreksperten, der blev krimi-forfatter på fuld tid

Svenske Kristina Ohlsson har både arbejdet for den svenske efterretningstjeneste, Säpo, og for OECD, Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa. Hendes nye krimi, ”Davidsstjerner”, foregår i et jødisk miljø

Kristina Ohlsson har arbejdet både i Säpo, den svenske efterretningstjeneste, og for OECD som terrorekspert. I dag er hun forfatter på fuld tid. -
Kristina Ohlsson har arbejdet både i Säpo, den svenske efterretningstjeneste, og for OECD som terrorekspert. I dag er hun forfatter på fuld tid. - . Foto: Anna-Lena Ahlström.

”Pure pleasure” (en ren fornøjelse), siger svenske Kristina Ohlsson, når hun sætter ord på sin skriveproces.

Måske er det derfor, det falder hende så let og ligetil at skrive en roman. I hvert fald klarede hun i begyndelsen af sin forfatterkarriere også et fuldtidsjob, mens hun skrev en roman. I slutningen af 2014 udkom hendes femte krimi, ”Davidsstjerner”, mens 2011 blev det sidste år, hvor hun både skrev og passede et fuldtidsjob. I dag er hun forfatter på fuld tid.

Hun synes stadig, det er en ren fornøjelse at skrive. Og fordi det falder hende så let, så varer selve skriveprocessen heller ikke så længe.

”Det tager mig ikke meget længere end fem-seks uger at skrive en roman,” fortæller hun.

Derefter følger så en omfattende redigering, der selvfølgelig godt kan trække ud. Nu er der mere tid til bøgerne, men der var engang, hvor forfatterskabet blev afviklet sideløbende med fuldtidsjobbet som Säpo-ansat. Som regel foregik det på den måde, at hun tog fri fra sit faste arbejde fem-seks uger for at hellige sig skriveriet.

Kristina Ohlssons interesse for at skrive går langt tilbage til barndommen.

”Som syv-otteårig skrev jeg mine første historier. Så jeg har rigtig mange notesbøger liggende med ufuldendte historier,” fortæller hun.

En dag besluttede hun sig for at gøre en historie færdig, og derefter kunne hun sætte titlen ”forfatter” på sit visitkort.

Men inden da var hun blevet student i Kristianstad, hvorfra hun gik videre til at læse statskundskab på universiteterne i Göteborg og Uppsala.

Hun gik direkte fra universitetet til fastansættelse ved det svenske sikkerhedspoliti, Säpo, der svarer til det danske Pet.

”Akademisk analytiker” er den neutrale titel, hun havde i Säpo, og i sagens natur kan hun ikke fortælle mere om sit arbejde her.

Hun har i perioder været udlånt til det svenske forsvarsakademi, Försvarshögskolan, og til det svenske udenrigsministerium, der blandt andet udstationerede hende i fire måneder i Bagdad i Irak.

I 2011 havde hun et års orlov fra Säpo og kom til OECD, Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, der har hovedsæde i Wien. Her var hendes titel ”counter terrorist officer”, terrorekspert, i afdelingen Action Against Terrorism Units.

Men her fik hun nok. Da året i Wien var omme, vendte hun hjem til Stockholm. Hun havde indset, at job og forfatterskab ikke længere gik hånd i hånd, men efter hjemkomsten til Stockholm blev hun alvorligt syg.

Som hun selv formulerer det i et efterord til ”Davidsstjerner”: ”Det så ud til, at jeg havde fået en souvenir med mig hjem fra Wien. Streptokokker. Fysisk kom jeg mig hurtigt. Mentalt meget langsommere.”

Nu har hun lagt den del af karrieren, der handlede om hemmeligt efterretningsarbejde og terroristbekæmpelse, bag sig, og i dag beskæftiger hun sig 100 procent med sit forfatterskab.

Hvorfor krimier?

”Man skal skrive, som man læser. Og jeg har læst og læser stadigvæk masser af krimier,” svarer hun. ”Som barn læste jeg mange eventyr, og de kan som bekendt også være uhyggelige. Der er noget enormt hyggeligt ved at kunne sidde hjemme i trygge rammer og læse uhyggelige og spændende historier. Man kan jo bare lukke bogen, når det bliver for meget. Det giver en rigtig god fornemmelse af kontrol: Jeg bestemmer selv, hvornår jeg vil være bange,” siger Kristina Ohlsson, der tilføjer, at hun gerne vil ”vära rädd” - når hun selv bestemmer hvor og hvornår.

”Det er faktisk lidt morsomt at tænke på, at de bøger, der sælger bedst, enten er dem, der skræmmer læserne, eller dem, der får folk til at føle sig lettere erotisk opstemte, som for eksempel spændende krimier eller gys a la Stephen King og så bøger af 'Fifty Shades'-typen,” tilføjer hun.

Lige nu er hun aktuel med den femte krimi i serien om Alex Rechts specialenhed ved svensk politi.

Titlen er ”Davidsstjerner”, og som i hendes tidligere romaner er omdrejningspunktet for historien foruden Recht den civilansatte akademiker Fredrika Bergman. Selvom Kristina Ohlsson ikke taler om sit arbejde i Säpo, er det nok ikke helt forkert at formode, at forfatteren inddrager egne erfaringer i sine historier. Efter Kristina Ohlssons udstationering i Bagdad i 2010 udkom ”Tusindfryd”, som handler om en irakisk flygtning. I ”Davidsstjerner” er det også hendes personlige interesse, der er øst af.

Kristina Ohlsson er nemlig stor kender af Israel og Mellemøsten. Hun er meget optaget af landet og det jødiske folks historie og har i flere perioder opholdt sig i Israel.

Kristina Ohlsson er en af de forfattere, der ikke har hele handlingen og plottet parat, inden hun går i gang med at skrive. Langtfra.

”I tilfældet med 'Davidsstjerner' vidste jeg bare, at to drenge skulle forsvinde på vej til tennis,” fortæller hun. Det gør de også, men historien er meget mere kompliceret end som så.

De to drenge er elever på en jødisk skole i Stockholm, hvor en pædagog næsten samtidig er blevet skudt og dræbt.

Alex Rechts specialenhed bliver sat på sagen og finder hurtigt ud af, at mordet på pædagogen og de to drenges forsvinden ikke blot er et udslag af svensk højreradikal antisemitisme.

Da fremmede efterretningsagenter, blandt andet fra israelske Mossad, dukker op i Stockholm, er specielenheden klar over, at denne sag har tråde tilbage til Israel og til begivenheder, der ligger længere tilbage i tiden.

Derfor må Fredrika Bergman af sted på en ikke helt ufarlig tur til Israel for at granske i fortiden. Samtidig arbejder hendes kolleger i Stockholm, og efterhånden tegner der sig et billede af et drama i Mellemøsten, der efter mange år finder sin afslutning i Stockholm.

Kristina Ohlsson tilhører med sine 35 år den yngre generation af skandinaviske krimiforfattere, og med det tempo, hun har, kan det blive til rigtig mange romaner. Hun er faktisk allerede på banen med første bind af en ny tobindsserie med nye hovedpersoner. ”Lotus Blues” er udkommet i Sverige og udkommer på dansk i år. Ifølge forlaget venter der læserne en hårdkogt thriller - denne gang med en advokat i hovedrollen.

Der er dog ingen planer om at lægge Alex Recht og hans gruppe på hylden. Men efter sit farvel til de hemmelige tjenester har Kristina Ohlsson fået mere tid til at skrive, og det vil hendes voksende læserskare uden tvivl sætte stor pris på.