Theresa Scavenius har mistet håbet i ny bog

Det i øjeblikket meget omdiskuterede nye medlem af Folketinget for Alternativet Theresa Scavenius giver i sin bog "Klimastaten" et bud på, hvordan klimaproblemerne skal løses. Hun er selv uden håb, og hendes bog er deprimerende læsning

Theresa Scavenius er netop valgt ind som Alternativets klimaordfører. Men hendes bog viser ringe sans for at forstå politiks kompleksitet og den langsomme demokratiske og parlamentariske proces, skriver anmelder Søren Hindsholm.
Theresa Scavenius er netop valgt ind som Alternativets klimaordfører. Men hendes bog viser ringe sans for at forstå politiks kompleksitet og den langsomme demokratiske og parlamentariske proces, skriver anmelder Søren Hindsholm. . Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix.

Denne bogs grundlæggende præmis er, at konkurrencestaten har afløst den traditionelle velfærdsstat, der sagligt og fagligt funderet løste samfundets problemer. Konkurrencestaten indfører konkurrence som almen og eneherskende styringslogik overalt. For eksempel på hospitaler, skoler, universiteter og i militæret. Det virker ikke, og derfor kan samfundet ikke længere løse sine problemer, heller ikke klimaproblemer.

Så overlades løsningen i stedet for til den enkelte borger eller den enkelte virksomhed. Men det virker heller ikke, for de handler ud fra kortsigtet økonomisk gevinst i stedet for indsigt og moral.