Thor som tegneseriehelt

Kenneth Branagh er på den forkerte galej med filmen om Thor løsrevet fra den nordiske mytologi

Universet i Kenneth Branaghs "Thor" er et mærkværdigt sammensurium af elementer og egenskaber, mener anmelderen.
Universet i Kenneth Branaghs "Thor" er et mærkværdigt sammensurium af elementer og egenskaber, mener anmelderen. Foto: Zade Rosenthal.

2 ud af 6 stjerner

Som filminstruktør er Kenneth Branagh mest kendt for sine Shakespeare-film. Fem styk er det blevet til. Når derfor han står som instruktør på en film med titlen "Thor", kunne man jo tro, at man skulle se en kulturelt ambitiøs fortælling fra den nordiske mytologi.

Men nu optræder Thor jo andre steder end i Eddaen, hos Oehlenschlæger og hos Grundtvig.

LÆS OGSÅ: Dans på politisk baggrund

I 1962 flyttede det amerikanske tegneserieforlag Marvel ham ind i deres superhelteunivers, der også tæller karakterer som Spider Man, X-Men, Hulk, The Fantastic Four og Captain America. De seneste 10 års tid har mange af karaktererne fået nyt liv på biograflærrederne.

Det er denne sammenhæng, Branaghs nyeste film skal forstås i forhold til. For selvom der i filmen er både karakterer, steder og objekter, som vi kender fra den nordiske mytologi, er det tegneserieuniversets version af den, der ligger til grund for "Thor".

Og selvom jætterne – eller "frostjætterne", som de hedder i filmen – bor i Jotunheimen, udspiller den del af filmen, der foregår på jorden, sig i New Mexico.

Den spinkle historie handler om, hvordan den stridslystne Thor mod sin fader Odins besindige og vise ordrer bryder en våbenhvile med jætterne og derfor forvises fra Asgård til Jorden – uden sin styrke og uden sit magiske våben, hammeren Mjølner.

Det viser sig, at hans stedbroder Loke har smedet de rænker, der fører til forvisningen. Og først da Thor nede i New Mexico har lært ydmyghed, får han kræfterne og hammeren igen.

Først og sidst er "Thor" en tjubang-action-film med visuelle effekter i 3D og et så kraftigt lydspor, at man efter filmen undrer sig over, at biografmurene står endnu.

Universet er et mærkværdigt sammensurium af elementer og egenskaber: Jætterne ligner en slags tolkienske orker, de jordiske hændelser er på underlig vis mixet sammen fra gamle Spielberg- film, lidt western bliver det også til. Tilsat klassiske far-søn- og bror-bror-konflikter. Gad vide, hvad Branagh vil på den galej?

kultur@k.dk

Thor. USA 2011. Instruktion: Kenneth Branagh. 118 minutter. Premiere over hele landet.