"Vis mig din bogreol, og jeg skal sige dig, hvem du er." Sådan kan man ikke nødvendigvis sige længere, for den klassiske bogreol bliver udfordret i de her år.
I dag kan man downloade de tungeste bøger og læse dem på ferien på sin lille e-bogslæser, eller man kan lytte til dem, mens man vasker op eller går tur. Det viser sig også i vores indretning, hvor bøgerne har fået en mindre central plads.
Rikke Friis er indretningsarkitekt og har set mange private hjem i sit arbejde. Hun ser en klar tendens til, at antallet af bøger er blevet færre i stuen, og at bøgerne på reolen har fået selskab.
"Vaser og brugskunst træder i stedet for bøger som statussymboler – særligt hos yngre mennesker," siger Rikke Friis.
Hos det danske møbelbrand Montana, der siden 1980’erne har solgt klassiske bogkasser til mange hjem i Danmark, har man også oplevet, at nye vaner skaber nye behov. I en tid, hvor man læser bøger, der ikke nødvendigvis er fysiske, og vaser, blomster og andet nips er en del af indretningen, må det også afspejle sig i møbeldesignet. Montana har fået en ny fritstående reol i sortimentet, der ikke på samme måde indbyder til at opbevare bøger.
”Vi kan se, at den klassiske bogreol i dag bruges på en anden måde, end den gjorde tidligere. Der står færre bøger i reolen, end der plejer, og vi kunne se et behov for en reol, der kan bruges til de ting, man gerne vil ’udstille’. Samtidig har arkitekturen i nybyggeri også ændret sig fra mindre til større rum. Vi kan se, at vores reol i højere grad fungerer som en slags rumdeler i de store, moderne lejligheder,” siger Joakim Lassen, der er direktør i Montana.
Men der er stadig mange, der tænker bøgerne ind i indretningen, fortæller Rikke Friis.
”Det er et spørgsmål om segment. Når vi indretter, har vi tendens til at se os selv udefra med vores gæsters øjne, så det handler om, hvad man tillægger status,” siger hun over en telefonforbindelse, da hun netop er trådt ud af en herskabslejlighed på Frederiksberg, hvor en kunde prioriterer sine bogkasser højt.
”Der er meget affektionsværdi i bøger. Det er folks historie og identitet. Selvom jeg fortæller, at der kan komme mere plads til et nyt møbel, hvis vi fjerner bogreolen, så er der mange, der ikke vil give slip. Det er noget, vi griner af sammen, når jeg spørger, hvornår de sidst har læst deres bøger på bogreolen, og de så svarer: ’engang i 1980’erne’,” siger hun.
Selvom livsstilsekspert Christine Feldthaus selv læser meget, er hendes bogreol ikke særligt opdateret for tiden. Hun har nemlig ikke plads til flere bøger derhjemme og er begyndt at lytte til mange bøger eller læse dem på sin iPad. ”De mest digitale i min generation er også begyndt at gøre det samme,” siger hun.
”Den store bogreol har været en måde at signalere, at man er intellektuel og kommer fra et hjem med bøger. I dag oplever jeg, at det er lidt gammeldags at mene, at man får status af sin bogreol. Vi kan godt tale om, hvilke bøger vi har læst, uden at de nødvendigvis står fremme," siger hun.
Hun mener, at lydbøger og e-bøger har gjort os mere selektive med hensyn til, hvilke bøger vi køber fysisk, og hvilke vi køber i elektronisk form.
”Fagbøger og hobbybøger har vi brug for at tage frem og bladre i, der er noget funktionalitet, der fungerer bedre i trykt form, mens vi lytter til de letfordøjelige bøger. Bøger kan også gå hen og blive et samleobjekt, hvor vi lader klassikerne og den tunge litteratur blive stående på reolen,” siger hun.
Dan Ringgaard, der er professor i nordisk litteratur ved Aarhus Universitet og forfatter til "Litteratur" fra Tænkepauser, mener ikke, at bogreolen nogensinde vil forsvinde.
"Der findes en fascination af det analoge, og ligesom det er blevet retro at finde sine gamle plader og cd'er frem, kunne man også forestille sig, at der vil opstå en modkultur mod det almindelige, digitale letvægtssamfund, hvor nogle vil holde fast i bogreolen, som kan give en anden form for kulturel kapital," siger Dan Ringgaard og uddyber:
"De, der i forvejen er glade for at læse, vil stadig finde værdi i at have en bogreol med fysiske bøger, for det er noget andet at have en bog i hånden."