Tidens store klavervirtuos virkede fastlåst på Louisiana

Det var på sin vis til at forstå, hvorfor Daniil Trifonov regnes for sin generations største pianist. Men noget manglede ved koncert i Humlebæk

Den 31-årige, russiske Daniil Trifonov bliver kaldt sin generations fremmeste pianist. Onsdag aften spillede han tre værker af Tjajkovskij, Debussy og Brahms på kunstmuseet Louisiana i Humlebæk. Men noget føltes ikke helt rigtigt.
Den 31-årige, russiske Daniil Trifonov bliver kaldt sin generations fremmeste pianist. Onsdag aften spillede han tre værker af Tjajkovskij, Debussy og Brahms på kunstmuseet Louisiana i Humlebæk. Men noget føltes ikke helt rigtigt. Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix.

Få ting i denne verden er så irriterende som en ung klavervirtuos. Jamen er det ikke rigtigt? Barnestjernen ved tangenterne er en af de mest udtrådte klicheer i den klassiske musiks verden, og sjældent har det hyperbolske sprog, der omkranser fænomenet, gjort noget godt for oplevelsen af musikken.

Det kan simpelthen være svært at føle en forbindelse til de toner, der spilles, hvis man ikke blot skal lytte, men også skal lytte forbi al virakken.