Til en ny generation

Møllehave fortæller veloplagt bibelhistorier i uopslidelig klassiker

Møllehave fortæller bibelhistorier. Illustreret af Kirsten Gjerding. 205 sider. 250 kroner. People'sPress Jr. Udkommer i dag.
Møllehave fortæller bibelhistorier. Illustreret af Kirsten Gjerding. 205 sider. 250 kroner. People'sPress Jr. Udkommer i dag.

At Johannes Møllehave kan trylle, ved enhver, men da jeg for et års tid siden her i avisen efterlyste et samlet genoptryk af de gamle, rimede bibelhistorier, vidste jeg ikke, at forlaget gerne ville optræde som den smilende assistent, der slår ud med hånden og siger: Hopla! Men her kommer de altså lige op af hatten: Adam og Eva ved Roskilde Fjord, Noas ark, Abraham, Isak og Jakob, Josefs drømme, Jonas og hvalfisken, de hellige tre konger eller: Hvordan skal vi nå frem til jul og den barmhjertige samaritaner. Der må gerne klappes!

LÆS OGSÅ: Fra Hildegard til 1970erne

Selvom der er tale om 30 år gamle kunster (hvad assistenten elegant undlader at lade publikum opdage), er det klassikere, man har længtes efter. Det er bøger, der har været uopdrivelige i alle de år, hvor det ellers er væltet frem med børnebibler, men nu kan en ny generation lære versfortællingerne at kende.

De bibelske historier formidles på en anden måde, når de skrives på vers. Formen har altid en betydning, og her åbner formen for en oplevelse af Bibelen som et digterværk, der er fuldt af poesi, både når der fortælles, og når fortællingerne strømmer over i sang.

Igennem formen erfares det umiddelbart, at Bibelen ikke bare er en samling gode historier endsige en lære i naturfag eller i at være en god samfundsborger. Bibelen er poetisk i den vidtrækkende betydning af ordet, hvor poesi er en måde at få sagt det uudsigelige på, at få sagt det, man ikke kan sige sig selv. Rimet og det faste versemål er en måde sprogligt at udtrykke denne virkelighed på, fordi formen tvinger digteren til at finde nye ord og billeder og andre end dem, han ville have fundet på af sig selv.

Det har selvsagt betydning for den kristendom, der formidles: kristendommen ikke som eventyr, naturvidenskabelig sandhed eller værdisæt, man kan tilslutte sig eller lade være, men som en virkelighed, der kommer til mennesket udefra og forbinder sig med menneskers liv på en overraskende og overvældende måde. Med Knud Hansens ord: Herren velsigne dig og forbavse dig!.

Gennem Møllehaves versfortællinger, der her er lagt tilrette som et samlet forløb fra skabelse over syndefald og syndflod til genløsning og forsoning med fortællingen om den barmhjertige samaritaner og illustreret af Kirsten Gjerding med sans for både det lette, humoristiske og alvorlige mørke kan børn lære, at kristendommen er en invitation til et liv i åbenhed, tro og tillid. For selvom man savner Da glæden blev født, er den med hele vejen.