Til hørebøfferne: Tvivleren bør læse Kierkegaard

Pascal Bruckner, fransk filosof og samfundsdebattør, er ateist, men elsker den kristne Kierkegaard. Hvordan hænger det sammen? Hør tredje afsnit af Kristeligt Dagblads podcast-serie

Til hørebøfferne: Tvivleren bør læse Kierkegaard

"Man kan stundom høre Menneskene klage, naar et excentrisk Hoved reiser Tvivlens Hvirvel, de sige da: gid han havde tiet. Denne Idee realiserer Faust. Den, der har Forestilling om, hvad det vil sige, at et Menneske lever af Aand, han veed ogsaa, hvad Tvivlens Hunger vil sige, og at Tvivleren hungrer ligesaa meget efter Livets daglige Brød som efter Aandens Næring."

Disse ord om tvivl og og den tvivlende kommer fra "Frygt og Bæven" og tilhører Johannes De Silentio - et af Søren Kierkegaards mange pseudonymer.

Tvivl. Det er ikke synd, det er ikke troens modsætning. Tvivleren er ikke mindre god end den troende. Det er af tvivlens vej, man kommer til troen og til indsigten, til meningen med livet ifølge Kierkegaard.


Og at tvivle, det kan blandt andre Pascal Bruckner. Den verdensberømte franske filosof var i København på Søren Kierkegaards 200-års fødselsdag den 5. maj. Han blev interviewet i Den Sorte Diamant, Det Kongelige Bibliotek.


Kristeligt Dagblad var med og fik lov at optage. Det er blevet til tredje afsnit af vores podcast-serie om forskellige sider af Søren Kierkegaard.


Hør det her. Tryk på PLAY-symbolet nedenfor.

Du kan også abonnere på podcast-serien om Søren Kierkegaard via iTunes.

ABONNER: Modtag hvert nyt afsnit via iTunes gratis og automatisk

Hvis du vil dykke mere ned i, hvem Søren Kierkegaard var, kan du finde næsten alt, du kan forestille dig,i vores store tema.

TEMA: Søren Kierkegaard

Fik du hørt første afsnit, hvor Joakim Garff fortæller om mennesket Søren Kierkegaard? Ellers kan du høre det her

I andet afsnit talte Pia Søltoft om kærlighedsfilosoffen Søren Kierkegaard. Hør det her.


Og endelig: Hvis du foretrækker YouTube, kan du lytte til programmet herunder.