Fynsk radiovært: Danske medier har kun øje for hovedstaden

På Fyn er radioværten Jesper Borup gået til kamp mod medie-Danmark. De landsdækkende medier, der befinder sig i København, overspiller deres rolle, mener han

En af mine yndlings-københavneralarmer er 'Krasnik-alarmen', fortæller Jesper Borup med henvisning til DR 2-værten Martin Krasnik, der i et interview med forfatteren Bent Vinn Nielsen om provinsen ikke tog højde for, at et stort flertal af seerne bor uden for København.
En af mine yndlings-københavneralarmer er 'Krasnik-alarmen', fortæller Jesper Borup med henvisning til DR 2-værten Martin Krasnik, der i et interview med forfatteren Bent Vinn Nielsen om provinsen ikke tog højde for, at et stort flertal af seerne bor uden for København. . Foto: Jesper Borup.

Da journalisten Jesper Borup for nylig sad i sin bil på vej fra Fyn mod Jylland og lyttede til Radio24syv, lød en melding, at det ene spor over Lillebæltsbroen var spærret. Han lyttede opmærksomt for at finde ud af, om det var i nord- eller sydgående retning, så han eventuelt kunne finde en alternativ rute. Et par minutter senere blev han klogere, idet Radio24syv-værten kunne meddele, at det var sporet mod Sjælland, der var spærret.

”Og her gik jeg og troede, at Lillebæltsbroen faktisk forbandt Jylland og Fyn,” siger Jesper Borup. Ikke uden en vis ironi i stemmen.

Det seneste halve år har P4 Fyn sendt lyden af en øredøvende alarm ud i æteren - en såkaldt københavneralarm - hver gang medarbejderne på den regionale radiostation har fanget de landsdækkende medier i at være lige lovligt københavnerorienterede. Den dag, sporet mod Sjælland var lukket på Lillebæltsbroen, lød alarmen således også.

Ifølge Jesper Borup er det med et glimt i øjet, at han og kollegaerne på P4 Fyn lader alarmen lyde. Men bag de satiriske indslag gemmer der sig også en vis alvor og kritik.

”Mediemæssigt synes vi, at de landsdækkende medier, der befinder sig i København, overspiller deres rolle. Det sker, fordi de journalister, der producerer stoffet, især har øje for den nationale bevidsthed og især den, der udspringer i København,” siger han.

Jesper Borup kunne ønske, at lidt af den kærlighed, han selv og andre i provinsen har til hovedstaden, blev gengældt. Men det sker sjældent, mener han.

I september måned sidste år fusionerede Jyske Medier, Fynske Medier og Syddanske Medier og blev derved til Danmarks tredjestørste bladkoncern efter Berlingske Media og JP/Politikens Hus. Den begivenhed ville have været oplagt at tage op i tv-programmet Presselogen på TV 2 News, der beskæftiger sig med primært den danske medieverden, påpeger han. Men fusionen blev forbigået i stilhed.

”Det et typisk eksempel på københavneri, at fusionen helt udelades i programmet. Selvom det naturligvis var en positiv historie set ud fra et regionalt mediesynspunkt, ville man sagtens kunne finde andre vinkler, som man kunne belyse kritisk. Man kunne for eksempel diskutere, om en sådan koncern kan blive for stærk i forhold til de kommercielle medier,” siger han og fortsætter:

”Men selvom fusionen berører flere danskere end noget stort københavnsk medie, så bliver historien ikke anset som værende vigtig. Men kunne man omvendt forestille sig, at en fusion mellem Politikens Hus og Berlingske Media blev forbigået på samme måde?”, spørger Jesper Borup retorisk.

Den fynske radiovært påpeger, at ”københavneriet” altid har været der i større eller mindre grad, men at vi lige nu befinder os i en periode, hvor der er særdeles meget af det.

Og selvom han helst ikke vil gå ind i en alt for højtravende diskussion om, hvorvidt tendensen ligefrem er et demokratisk problem, kan han finde det ene eksempel efter det andet frem, der ifølge ham viser, hvordan de landsdækkende mediers selvforståelse lugter lidt rigeligt af København.

”En af mine yndlings-københavneralarmer er 'Krasnik-alarmen'. Forfatteren Bent Vinn Nielsen, der skriver om provinsen, var i studiet hos Martin Krasnik på DR 2, og selvom det hele vejen gennem interviewet er tydeligt, at Krasnik godt kan lide forfatteren og er fan af ham, får han på et tidspunkt alligevel spurgt: 'Men hvorfor er vi så skrækslagne for provinsen?'. Men det er jo noget værre vrøvl at stille sådan et spørgsmål, idet fire femtedele af Krasniks seere rent faktisk bor ude i provinsen,” siger Jesper Borup.

Reaktionerne på P4 Fyns københavneralarm har været forskellige, men flere har været decideret fornærmede og gjort en stor dyd ud af at argumentere for, at der ikke er tale om københavneri, fortæller Jesper Borup. Konceptet regner P4 Fyn dog med at fortsætte, så længe der er grobund for det.

”Man kan selvfølgelig trække på skuldrene af hvert enkelt eksempel, men det samlede billede viser altså en tendens. Og det beskedne håb er da også, at vi kan få nogle af medierne til at ændre deres måde at tænke på,” siger Jesper Borup.