Prøv avisen

Til ophørsudsalg hos boghandleren

Hos Ordrup Boghandel levede man i mange år af at vejlede folk. På den måde var det ikke kun bestsellerne, der røg over disken, men også de smallere bøger, som Michael Buhl og hans kolleger satte en ære i at være eksperter i. – Foto: Leif Tuxen.

Ordrup Boghandel havde engang kunder fra nær og fjern, men så kom internettet og de frie bogpriser. Nu lukker ejeren Michael Buhl sin butik som det seneste offer for boghandlerkrisen

Der mangler byttepenge. Så Michael Buhl er ikke at finde på sin vanlige plads bag skranken i Ordrup Boghandel nord for København. Mens boghandleren er strøget ned i banken for at veksle, oser mindst et dusin tilbudsjægere rundt i butikken. Tilbud er der nok af. Og lidt usædvanligt står hele tre mand klar til at assistere de mange kunder.

Kigger man på butikken på Ordrupvej 66 i Charlottenlund udefra, forstår man hvorfor. Udstillingsvinduerne er klistret til med plakater med teksterne Ophørsudsalg og -50 %. Michael Buhl har taget konsekvensen af bogladens skrantende økonomi: Han lukker ved udgangen af året.

Lige som mange andre boghandlere i Danmark er Michael Buhl offer for en tendens, hvor kunderne siver fra de traditionelle boghandlere og over til supermarkederne og onlinehandel.

LÆS OGSÅ: Modstandsmanden, der nåede at skrive bogen om sit liv

Efter at have afleveret byttepengene til sine kolleger viser han vej til sit lille kontor for enden af dvd-reolerne, som stadig er godt fyldte.

Der var engang, hvor det gik godt for Ordrup Boghandel og danske boghandlere generelt. Før frie bogpriser. Før internettet.

På det tidpunkt kunne ikke engang Gads Boghandel på Strøget sælge de bøger, jeg havde. Det gjorde, at jeg fik en forfærdelig masse store skoler som kunder. Designskolen Kolding, Danmarks Designskole og mange, mange andre, erindrer Michael Buhl, der blev uddannet boghandler hos Arnold Busck.

Han forlod Arnold Busck-bogladen på Købmagergade, som han var daglig leder af, i 1983, fordi han følte, at tiden var inde til at starte sit eget. Det var en anden tid, en anden økonomi.

Først købte Michael Buhl én boghandel på Ordrupvej. Siden en til. I 1990 blev de lokaler, han befinder sig i nu, ledige. Han slog til og slog butikkerne sammen. Ordrup Boghandels varemærke blev specialbøger om kunst, mode, fotografi, arkitektur med mere, som nærmest kun kunne opdrives hos Michael Buhl.

Folk kørte hertil fra København, for efterhånden som Arnold Busck fik et smallere udvalg, fastholdt jeg det brede sortiment. Det havde jeg råd til at gøre, fordi der var faste priser, fortæller boghandleren, idet en kollega banker på kontorets dør. Der er en kunde, som spørger efter den store fotobog fra den internationale fotosammenslutning Magnum Photos. Før var der omkring 50 af dem på lager. Nu er der kun det lidt slidte udstillingseksemplar tilbage.

Med tiden røg de faste priser mere og mere. Skolerne forsvandt de fik bedre tilbud udefra. Og internettet kom til.

Michael Buhl forsøgte sig meget tidligt, måske for tidligt, med en internethandel, som hurtigt gik konkurs. Det belastede Michael Buhls økonomi så meget, at han måtte droppe sine internetinteresser de efterfølgende to år.

Men forretningen her på Ordrupvej gik stadig godt. Jeg udvidede endda ved at overtage en boghandel på Strandvejen i Hellerup, som også kørte fint, siger Michael Buhl.

Finanskrise var stadig et fremmedord på det tidspunkt.

Både Gads Boghandel og Arnold Busck var interesseret i at opkøbe mig. Jeg skulle selvfølgelig have sagt ja, ræsonnerer han.

For så kom krisen, som i 2010 endegyldigt gjorde det af med de faste priser. Michael Buhl blev nødt til at sælge forretningen på Strandvejen, og ikke lang tid efter måtte den nye ejer lukke. Han havde ikke arbejdet med boghandel før, og det var bestemt ikke tidspunktet at begynde.

Michael Buhl fortsatte efter bedste evne, men blev efterhånden nødt til at indse, at internettets udvikling havde ændret folks indkøbsvaner.

I det her område er der ikke nogen familier i dag, som ikke har mindst én iPad eller anden form for tablet i huset. Det gør jo, at i stedet for at købe en seks-syv bøger med på ferie, som de har hentet herinde, så køber og downloader de dem på internettet. Det er nemmere, og der er endda gratis levering.

Michael Buhl ærgrer sig over, at der er så lidt politisk opbakning til den fysiske boghandel, og forstår ikke, at kulturminister Marianne Jelved (R) blandt andet støtter Saxo.com, Danmarks største online-boghandel, i det seneste fremstød for at sælge bøger digitalt ved Nørreport Metrostation og Frederiksberg Metrostation.

Saxo.com skal ikke have lager og har flyttet hele sin elektroniske afdeling til Luxembourg, hvor man kun skal betale tre procent i moms på e-bøger, som sælges til danske kunder. Og det støtter kulturministeren, siger han.

Det er ikke kun e-bogen, som stjæler Michael Buhls kunder. De frie bogpriser gør, at supermarkederne i nogle tilfælde kan sælge bøgerne billigere, end Michael Buhl selv kan indkøbe dem fra forlagene.

Det hang ikke sammen. Og derfor har jeg taget den bitre og triste beslutning at holde ophørsudsalg, fortæller Michael Buhl.

Han mener ikke, at fremtiden levner mange muligheder for den fysiske boghandel. Der vil være få store spillere tilbage, men den helt store katastrofe er ifølge Michael Buhl, at den personlige betjening går tabt.

I en ordentlig boghandel læser de ansatte bøgerne, så de ved, hvad det er, de sælger. Ordrup Boghandel levede af at vejlede folk. Vi kan anbefale 10 bøger til en kunde, men vælger én bestemt, fordi vi kender vore kunders læsevaner.

Ikke langt derfra, videre ned ad Ordrupvej, forbi rundkørslen og ned til Dyrehavevej ved Klampenborg Station, træffes en boghandler, som stadig forsøger at holde modet oppe. Også selvom det er blevet umuligt at drive en normal boghandel, som han siger.

Ole Parelius fylder 88 år til december, er efter egen overbevisning Danmarks ældste boghandler og har haft Klampenborg Boghandel og Anti-kvariat siden 1964.

Bøgerne står tætpakket i fire meter høje reoler, som dækker alle vægge, samt i labyrinter rundt i lokalerne. Og de fyldte reoler, der hænger ned fra loftet, fuldender billedet af en sand drypstenshule af litteratur.

Jeg skylder her, dér og alle vegne, men jeg betaler da. Ganske vist med nogle vanskeligheder, men jeg har da ikke tænkt mig at holde op foreløbig, fortæller Ole Parelius, som slår sig op på at sælge bøger, som ikke kan fås en kunde fra New York købte for nylig Det Nye Testamente med originale illustrationer af den danske historiemaler Carl Bloch, som døde i 1890.

Ole Parelius boglade er, ligesom Michael Buhls, et sted at gå på opdagelse. Et sted, hvor boghandleren kender sine bøger. Og ifølge Boghandlerforeningen er det netop de to elementer, der berettiger den fysiske boghandels fortsatte eksistens:

Boghandlerforeningen vurderer, at halvdelen af de solgte bøger hos den fysiske boghandel er impulskøb. Udvalget er dybere, og den enkelte bog kommer ud til butikken, så publikum kan se og få en fornemmelse for, hvad det er for noget, forklarer Boghandlerforeningens direktør, Olaf Winsløw.

Bogens fysiske tilstedeværelse hos folk med ekspertise har stor betydning for branchens økonomi og litteraturen i det hele taget, mener han.

Det vil være et stort tab for dansk litteratur, hvis boghandlen forsvinder. Forlagene vil fokusere på at udgive bestsellere, fordi publikum aldrig vil komme til at stifte bekendtskab med den smallere, mere ukendte litteratur, og forfattere må selv, uden professionel rådgivning fra et forlag, udgive deres værker, fastslår Olaf Winsløw.

Men hvor længe kan boghandlerne holde de dårlige tider ud? Spørger man Ole Parelius i drypstenshulen, er svaret indlysende:

Hvornår jeg lukker? Det plejer at være omkring ved halvsekstiden.