Ole Hartling: Tingsliggørelse af mennesker er det mest sårende

For overlæge og tidligere formand for Det Etiske Råd Ole Hartling er den største synd at behandle et andet menneske som en genstand

Tidlilgere formand for Det Etiske Råd og overlæge Ole Hartling vil gerne huskes som en, der ikke var optaget af, hvordan han ville huskes. –
Tidlilgere formand for Det Etiske Råd og overlæge Ole Hartling vil gerne huskes som en, der ikke var optaget af, hvordan han ville huskes. – . Foto: Leif Tuxen.

Hvad er lykke?

At gå og glæde sig til at se den, jeg glæder mig til at se. At et barnebarn stikker sin lille pote op til én, fordi vi begge ved, at vi skal holde i hånd, når vi går over gaden. At gøre en opgave færdig (det kan samtidig være vemodigt).

Hvad er en god gerning?

At glæde et medmenneske, en nærtstående eller blot et menneske, man møder tilfældigt.

Hvad sårer dig mest?

At blive behandlet som en genstand. En ting. Et objekt for andres foretagsomhed.

Hvad er den største synd?

Det hænger sammen med forrige spørgsmål: Tingsliggørelse af mennesker. Det er sårende, krænkende, angstskabende og fremmedgørende.

Hvad kan du ikke undvære?

Mælk i teen. Brusebad. En varm dyne. Stilhed. At få og at give kærlighed.

Hvad er meningen med livet?

Når jeg holder om et menneske, jeg elsker – en voksen, et barn, et barnebarn. Lige der har jeg livets mening mellem hænderne.

Hvad er din yndlingsbeskæftigelse?

At snedkerere og at læse højt for et lydhørt barn. Også ”med stemmer”, som skuespilleren John Prices børn engang bebrejdede ham.

Hvordan vil du gerne huskes?

Som én, der ikke var optaget af, hvordan han ville huskes.

Hvad er du bange for?

At drukne. Højder. At køre et menneske ned. At min hjernes computer går i sort.

Hvem er dit livs største kærlighed?

Det har jeg fortalt dem – mere end en gang. Eller som den jurastuderende skrev: ”Med hensyn til mine følelser for dig henviser jeg til tidligere korrespondance herom.”

Hvad tror du på?

Den kærlighed, som er i verden, omend kun i glimt, og den kærlighed, som vi mennesker kan opleve, måske også kun indimellem, må være til at tro på. Og at den kommer fra et større reservoir.

De viseste ord?

Husk at forsømme tingene i den rigtige rækkefølge.

Hvad fortryder du mest?

Noget af det, jeg har sagt og gjort. Noget af det, jeg ikke fik sagt eller gjort.

Hvad er den største dyd?

Godhed.

Hvilken genstand er din største skat?

Det kan en genstand ikke blive.

Hvordan vil du gerne dø?

Et citat efter hukommelsen: ”Da jeg blev født, græd jeg, mens andre smilede. Gid jeg kunne smile, når jeg dør, mens andre gerne må græde lidt.”

Hvad er din største bedrift?

Den har jeg endnu til gode. Men jeg spurgte engang en amerikansk diplomat ved Menneskerettighedskommissionens møde i Genève, hvordan han i kommissionens plenarforsamling kunne fordømme tortur, samtidig med at CIA ligefrem havde udarbejdet en manual for tortur. Det spørgsmål var på sin plads.

Hvad overvejer du for tiden?

Hvad jeg skal svare på de her spørgsmål. At skrive en bog.

Hvem beundrer du?

Mange pligtopfyldende og opofrende mennesker tager sig af afhængige mennesker, voksne og børn, på institutioner og plejehjem. Dem beundrer jeg, og det er dem, som burde have ridderkorset.

Hvad vil du være bedre til?

At springe overspringshandlinger over.