Boghandlernes tips til sommerlæsning

Når det er tid til sommerferie, er det også tid til bøger. Det er tid til at læse alt det nye og til at indhente det forsømte. Og bøger kan læses alle vegne. I hængekøjen, på stranden, på terrassen, på rejsen eller såmænd bare i den gode stol i stuen om aftenen med udsigt til den lyse nat. Vi har bedt tre boghandlere om at komme med deres bud på tre gode bøger i tre forskellige kategorier. God læselyst

Boghandlere anbefaler læsning til sommeren. Modelfoto.
Boghandlere anbefaler læsning til sommeren. Modelfoto.

DEN LETTE

HELLE HELLE: "NED TIL HUNDENE".

Hun skriver enkelt, skønt og minimalistisk. Alt er skåret helt ind til benet. Der er ikke noget overflødigt, som forstyrrer. Tilbage er kun den rene historie om de skæve, skønne eksistenser. Man smiler og fælder en tåre med bogens personer undervejs.

Anbefalet af Sonny Schneider, Arnold Busck, København.

ELSEBETH EGHOLM: "LIV OG LEGEME".

Den kunne jeg ikke lægge fra mig, og den kan alle læse. Man kan læse den som en enkeltstående kriminalroman, men man kan også læse de andre bøger i serien og følge personerne og deres udvikling. Ofte er krimiernes hovedpersoner hverdagens helte. Hos Elsebeth Egholm er det journalisten Dicte Svendsen, men det kunne ligeså godt være dig og mig. Der er ikke tale om supermænd, der klarer alt på ingen tid. De er ganske almindelige mennesker med lige så mange problemer som alle andre.

Anbefalet af Marianne Holm, GADs boghandel, Aalborg.

SARA BLÆDEL: "ALDRIG MERE FRI".

Det er meget oppe i tiden både at skrive og læse krimier. Jeg har ikke selv læst "Aldrig mere fri" endnu, men har læst de andre af Blædels krimier, og jeg synes, hun skriver godt. Det fascinerende ved krimi-genren er plottet og opbygningen hen imod plottet. De dygtige krimiforfattere formår at holde læseren hen, så man ikke når at gennemskue, hvem der er gerningsmanden, før det afsløres af forfatteren selv.

Anbefalet af Susanne Fjord Nielsen, Bog & Idé, Ringe.

DEN DYBE

LOUISE KRINGELBACH: "SORGFORSTØVEREN".

Forfatteren er debutant, og jeg fik hendes debutroman anbefalet af en kollega. Den foregår i en absurd verden befolket af forskellige sorgdyr. Menneskene i historien går til en anerkendt sorgforstøver, som behandler sine patienter for deres sorgdyr. Stilmæssigt minder Kringelbach lidt om den islandske forfatter Sjón, og den slags små romaner kan godt have dybde. Der er mere i kapitlerne end de sider, man umiddelbart læser. Hun har skabt en unik verden, som er lidt tung og lidt sort, men meget interessant.

Anbefalet af Sonny Schneider, Arnold Busck, København

KEN FOLLET: "UENDELIGE VERDEN".

Det er Follets fortsættelse af bestselleren "Jordens søjler", som, jeg mener, er en af verdens bedste bøger. Efterfølgeren har mange læsere inklusive undertegnet ventet på i flere år. Og nu er den her. Personerne i "Uendelige verden" er efterkommere af dem, man fulgte i "Jordens søjler". Her får man Europas historie og fortællingen om de endeløse krige. Historien bliver levende, og bogen efterlader indtrykket af, at alle krige udspringer af religiøse uenigheder. Det er en helt fantastisk bog.

Anbefalet af Marianne Holm, GADs boghandel, Aalborg.

DEBORAH RODRIGUEZ: "KVINDERNE I KABUL".

Det er en dokumentarisk bog skrevet af en amerikansk kvinde, der rejste til Afghanistan sammen med nogle nødhjælpsarbejdere i 2001. Hun er frisør og åbner en kombineret frisør/skønhedssalon i Kabul. Her har hun både betalende kunder, men uddanner også elever. Salonen gør, at hun kommer ind på livet af de afghanske kvinder, der er stærke og har deres meningers mod trods vold og diskrimination.

Anbefalet af Susanne Fjord Nielsen, Bog & Idé, Ringe.

DEN KULTURHISTORISKE

PERNILLE STENSGAARD: "DA LOUISIANA STJAL BILLEDET".

Pernille Stensgaard er dygtig til at skrive om kulturhistoriske emner. I bogen om Louisiana fortæller hun et spændende stykke historie fra efterkrigstiden og frem båret af historien om Knud W. Jensen og den moderne kunst. Det er en vigtig bog om et vigtigt museum. Knud W. Jensen skabte et helt fantastisk udstillingssted. Han formåede og ligeså gør hans efterfølgere at trække de mest utrolige ting til sig, som vi knap ser på de store, statslige kunstmuseer.

Anbefalet af Sonny Schneider, Arnold Busck, København.

MORTEN SABROE: "DU SOM ER I HIMLEN".

Det er godt nok en erindringsbog og ikke en kulturhistorisk bog som sådan. Men jeg anbefaler den alligevel under denne kategori, da jeg synes, den berører nogle centrale kulturhistoriske temaer. Den beskriver blandt andet forskellene mellem generationerne, herunder også hvad man taler om, og hvad man netop ikke taler om. Jeg er fra samme generation som Morten Sabroe, og meget har forandret sig siden vores forældres ungdom. Morten Sabroe er en speciel forfatter, og han er god til at gå i kødet på, hvordan vi er sammen.

Anbefalet af Marianne Holm, GADs boghandel, Aalborg.

ERLAND PORSMOSE: "DANSKE LANDSBYER".

Bogen dokumenterer udviklingen i de danske landsbyer gennem 1000 år og fortæller dermed en vigtig del af den danske kulturhistorie. Det er historien om landbrugssamfundet, der i dag har udviklet sig til noget helt andet. Landsbyerne er i dag i lige så høj grad befolket af bymennesker, der flytter på landet for at få plads og luft. Bogen er samtidig rigt illustreret med mange flotte billeder.

Anbefalet af Susanne Fjord Nielsen, Bog & Idé, Ringe.