Tjajkovskijs juleballet er blevet en del af Tivolis selvforståelse 

For femte gang i løbet af 10 år kunne man i den gamle forlystelseshave opleve dronning Margrethes scenografi og kostumer til "Nøddeknækkeren"

Det kan forekomme nyttesløst at diskutere, hvem der er den største klassiske komponist i en bestemt genre, men når det gælder balletmusik, er Pjotr Ilitj Tjajkovskij (1840-1893) et oplagt bud. Ikke alene skrev han underskøn melodisk musik til ”Tornerose” og ”Svanesøen”, i slutningen af sin karriere komponerede han også et værk, der har opnået kultstatus i det internationale balletrepertoire: ”Nøddeknækkeren”. Den fik sin førsteopførelse i Sankt Petersborg i 1892, året inden Tjajkovskijs død.

Handlingen bygger på den fantasifulde digter E.T.A. Hoffmanns fortælling ”Nussknacker und Mausekönig” fra 1821, og den udspiller sig juleaften i et velstående borgerhjem. Datteren Clara drømmer om nøddeknækkerprinsen, som tager hende med til et sandt fantasiland. En tyskers eventyr til en russisk komponists toner. Og i Tivolis udgave tilmed garneret med mange danske islæt på scenen. Således ser man som baggrund en række af Københavns tårne, ligesom der er adskillige glimt fra Tivoli, garneret med Pjerrot, Harlekin og Columbine svævende i en ballongynge. Ja, der er endda et par uniformerede Tivoli-vagter på scenen. Ikke så mærkeligt, for ”Nøddeknækkeren” er efterhånden blevet en del af Tivolis stolthed og selvforståelse.