Prøv avisen

Tolkien-udstilling beskyldes for at glemme hans tro

J.R.R. Tolkiens religiøse overbevisning bliver stærkt nedtonet på udstillingen, lyder kritikken. – Foto: Ritzau Scanpix

Den britiske forfatter J.R.R. Tolkien var meget mere end ”Ringenes Herre”, hvilket ny udstilling i Oxford viser

Universitetsbiblioteket Bodleian i Oxford er aktuel med en omfattende udstilling om den store britiske forfatter J.R.R. Tolkien.

Her er både fokus på hans venskab med forfatteren C.S. Lewis, der skrev ”Narnia”-trilogien, hans familieliv og hans rolle som litteraturkritiker og illustrator.

Med andre ord en udstilling, som viser, at J.R.R. Tolkien var meget mere end ”Hobitten” og trilogien ”Ringenes Herre”.

Alle de elementer er anmelderen Holly Ordway fra det kristne magasin Christianity Today også begejstret for.

”Men der er en slående udeladelse: nogen som helst omtale af forfatterens hengivne og livslange kristne tro. Uden det element kan vi ikke have det sande billede af Tolkien,” skriver Holly Ordway, der til daglig er litteraturprofessor ved baptist-universitetet i Houston, Texas.

Hun medgiver, at der er mere omtale om Tolkiens tro i det ledsagende katalog.

”Men selve udstillingen nedtoner Tolkiens religiøse overbevisning så totalt, at det er næsten usynligt,” skriver hun.

Hun henviser blandt andet til, at den anglikansk døbte dreng senere fulgte sin mor ind i den katolske kirke, og at forfatteren selv beskrev hovedværket ”Ringenes Herre” som ”et grundlæggende religiøst og katolsk værk”.

Den tidligere ærkebiskop af Canterbury Rowan Williams er blandt andet ledende anmelder ved magasinet New Statesman, og i et langt essay om udstillingen efterlyser han ikke mere om Tolkiens personlige kristne tro.

”Centralt i den moralske verden i ’Ringenes Herre’ er en blanding af sund fornuft, etisk ydmyghed og et nøje skjult doktrin om guddommelig nåde,” skriver Rowan Williams, der også fremhæver, at hovedpersonen Frodo Sækker falder for fristelsen:

”En fristelse med dybe dommedagsagtige implikationer.”

I lighed med Holly Ordway er Rowan Williams også inde på, at Tolkien blev forældreløs og fik en katolsk præst som værge. Men som Rowan Williams fremhæver, så var den præst tæt på afspore hans fremtidige ægteskab med hustruen Edith. I modsætning til andre forfattere som C.S. Lewis havde parret i det store hele et ukompliceret ægteskab. Omend Edith Tolkien ikke altid fandt det lige let at leve med en mand, der befandt sig ”i en verden af intens religion og fantasi”.