Her vågnede Hellig Anders

Danmarks tilknytning til kristendommen kan opleves gennem adskillige museums- genstande og udflugtsmål i det danske land. En af de mere ukendte genstande, der rummer en gammel fortælling om kristendom i Danmark, er Hellig Anders’ Kors, der er placeret på en høj ved Slagelse på Vestsjælland

Korset med Hellig Anders på Vårby Bakke lidt nord for landevejen mellem Korsør og Slagelse er et oplagt udflugtsmål, mener professor emeritus Brian McGuire. –
Korset med Hellig Anders på Vårby Bakke lidt nord for landevejen mellem Korsør og Slagelse er et oplagt udflugtsmål, mener professor emeritus Brian McGuire. – . Foto: Leif Tuxen.

På Vårby Bakke lidt nord for landevejen mellem Korsør og Slagelse ligger en høj. Der er ikke tale om hvilken som helst høj, hvilket også korset på toppen af højen antyder. Højen optræder nemlig i middelalderfortællingen om Hellig Anders, der var præst i Slagelse – og så er den desuden et oplagt sommerudflugtsmål.

Det mener i hvert fald professor emeritus Brian McGuire, der har forsket i Danmarks kristning. Når han får gæster fra udlandet på besøg, går turen næsten altid til Vestsjælland og Hellig Anders’ Kors, for her går skøn natur og kristen historiefortælling op i en højere enhed.

”Fortællingen om Hellig Anders er fra 1200-tallet. Anders, der var præst i Slagelse, var på pilgrimsrejse i Det Hellige Land. Han tog til påskemesse og kom derfor for sent til skibet, der sejlede tilbage til Europa. Men heldigvis blev han mødt af en venlig mand, der spurgte, om han ville tilbage til sit hjemland. Derefter vågnede Anders op på en høj i Slagelse, og det viste sig altså, at det var en engel, han havde mødt. Da han vågnede, vidste han, at han var i Danmark, fordi han hørte kirkeklokkerne fra Slagelse og en hyrdedreng, der talte dansk.”

”Da Valdemar Sejr hørte historien om præsten, var han meget skeptisk og troede ikke helt på, at den slags kunne foregå, så han tog til Slagelse for at interviewe præsten,” siger Brian McGuire.

Fortællingen om Hellig Anders er blevet bevaret op gennem historien via latinske skrifter. Men de latinske skrifter er ikke det eneste, der har fået lov til at overleve på trods af både reformation, forandrede samfundsstrukturer og byfornyelser.

”Det, der er fascinerende, er, at der i dag stadig står et kors ved den høj uden for Slagelse. Det er en markering af kristendommens historie i Danmark, fordi bønderne på trods af Reformationen har bibeholdt korset, selvom det oprindeligt er katolsk, og de har sørget for, at korset er blevet vedligeholdt og udskiftet gennem tiden. Alligevel er Hellig Anders’ Høj næsten ukendt for alle, der bor uden for Slagelse, men det er et vidunderligt sted. Ved oldtidshøjen er der både grønt og udsigt til Storebælt,” siger Brian McGuire.

Siden gammel tid har der på den vestsjællandske høj været opført et kors, udskåret i træ, som minde om miraklet og Hellig Anders, og gennem historien har folk søgt dertil for at bede.

Det kors, der kan opleves på højen i dag, er fra 1952 og er en kopi af et ældre kors fra 1762, der tidligere har været opsat på højen.

Hellig Anders’ Kors er placeret på toppen af en græshøj lidt uden for den vestsjællandske by Slagelse. –
Hellig Anders’ Kors er placeret på toppen af en græshøj lidt uden for den vestsjællandske by Slagelse. – Foto: Leif Tuxen