Tour de France er de gode fortællingers land: Fem sommerbøger om cykling

I disse dage kommer Tour de France til Danmark. Mens feltets rullende romanskrivning former endnu et kapitel til den lange og dybe historie, som udgør verdens hårdeste cykelløb, har forlagene leveret nye cykelbøger, der dykker ned i fortællingerne og folder cykelsporten ud for læseren

Bjarne Riis tog hele Danmark med storm i sommeren 1996, som man blandt andet kan læse om i Tonny Vorms nyudgivne "Tre uger i juli".
Bjarne Riis tog hele Danmark med storm i sommeren 1996, som man blandt andet kan læse om i Tonny Vorms nyudgivne "Tre uger i juli". Foto: Jakob Dall/Ritzau Scanpix.

Det gælder for cykling mere end nogen anden sport: Dens brændstof er historien og fortællingerne. Det er dem, hvert pedeltråd henter sine watt fra. Det er dem, cykelfeltet spejler sig i og kører mod. Uden beretningerne om de menneskelige kraftpræstationer og lidelseshistorier, de excentriske enere og skæve eksistenser, de modige mestre og smukke tabere, heltene og skurkene, der gennem tiden har skrevet videre på den store historie, var cykelsporten strengt taget tom.

Det er ikke mindst sandt, når det kommer til det løb, som den franske tænker Roland Barthes i et essay fra 1957 meget rammende kalder et epos, hvor hver etape svarer til enheden i et romankapitel, nemlig Tour de France, der lige nu udvider Frankrig og indtager de danske landeveje: Først med en 13,2 km. lang enkeltstart i hovedstaden. Så en 202,2 km. lang etape fra Roskilde over en forhåbentlig vindblæst Storebæltsbro til Nyborg, fulgt op af en 182 km. lang sprinteretape fra Vejle til Sønderborg, der også kigger forbi den smukke UNESCO-verdensarvsby Christiansfeld.

Selvfølgelig handler cykling også om at komme hurtigst muligt fra a til b, om hvem, der krydser målstregen først. Men målestokken er aldrig bare dem, der udgør feltet lige nu. Fortidens ryttere kører på en måde stadig med som en slags skygger. Hvert år er en gentagelse med variationer.

Prøv blot at tage på tur rundt i fotograf Nils Mejlvangs nye, stærke fotobog "Le Tour. Tour de France gennem tyve år fortalt i billeder" – ledsaget af mere eller for det meste mindre slående kommentarer fra rytterne selv. Landskabet, vejene, terrænet, geografien, bjergene, ansigterne, der fortrækker sig i smerte, sejrsrusen osv. genkender man side efter side. Billederne ligner hinanden på tværs tid – blot med udskiftninger i persongalleriet. Og alligevel bliver man aldrig træt af at se på hverken løbet eller Mejlvangs indlevende billeder, der indrammer øjeblikket og dygtigt fastholder det flygtige midt i det bestandige. Netop gentagelsen er det smukke, som Jørgen Leth, der har skrevet prolog til bogen, har sagt et andet sted.

Historien er altså altid til stede i nutiden, som på sin side hele tiden føjer nye kapitler til den fortløbende fortælling. Eller som forfatter og filminstruktør Daniel Dencik skriver i sin passionerede, kloge og usædvanligt velskrevne kærlighedserklæring til cykelsporten i "Sportshjerte" (2017): ”Det er historieskrivning i nutid. Fordi løbet ligesom jager foran et gigantisk minde, der truer med at sluge alle ryttere bagfra”.

Skal man forstå Tour de France i dybden, må man altså kende og forstå historien, og vil man dét, er journalist Joakim Jakobsens mastodont af et mesterværk om verdens største cykelløb uomgængelig. Ja, sammen med Jørgen Leths klassiker "Den gule trøje i de høje bjerge" (1995/2009) er den vel nærmest en slags tour-bøgernes bog. Jakobsen har både sans for de kølige kendsgerninger og de varmblodede anekdoter, og han formår på forbilledlig vis at bevare det store overblik, samtidig med, at han graver sig ned i de kuriøse detaljer.

I anledning af Grand Départ i Danmark udkommer bogen, hvis første udgave kom på gaden i 2004, nu i en opdateret version. "Tour de France. Den ultimative fortælling om verdens hårdeste cykelløb", som bogen hedder, tager læseren med rundt på det store cykelløbs veje og vildveje og fortæller undervejs hele historien fra det første løb i 1903 til sidste års danske tour-sensation (hvert år tildeles hvert sit kapitel): den dengang 24-årige Jonas Vingegaard fra Thy, der blev nummer 2, kun overgået af den unge forsvarende Tourvinder fra Slovenien Tadej Pogačar (født 1998). Han sammenlignes i øvrigt meget signende med den glubske belgiske legende og femdobbelte vinder af den gule trøje Eddy Merckx. Sådan både gentager og fornyer historien hele tiden sig selv.

Det samme kan man sige om det, der er blevet kaldt den nye guldalder i dansk cykelsport, der med ryttere som nævnte Vingegaard, den tidligere verdensmester Mads Pedersen (født 1995) og Tour de France-etapevinder Magnus Cort (født 1993) står på skuldrende af den generation af ryttere, der fra 1980’erne og frem til årtusindskiftet kørte ind på verdensscenen.

De fleste kender navnene: Jørgen V. Pedersen, Rolf Sørensen, Jesper Skibby, Brian Holm, Bjarne Riis m.fl. Dem og mange andre kan man læse om i en anden nyudgivelse, "Tre uger i juli", med den gode journalist, forfatter og cykelskribent Tonny Vorm som pennefører. Han har, udover at give ordet til 15 af ”Danmarks bedste cykelryttere gennem tiden”, også skrevet en række fine og særligt for begyndere helt sikkert oplysende kapitler til læsning under sommersolen om bl.a. den første dansker, der deltog i touren, Mejeristen Christian Christensen i 1913, og den første dansker, som gennemførte løbet, Hans E. Andresen i 1958. Der kommer altid en cykelrytter og en historie til.

Det kommer også til udtryk i de små kapitler, der er fortalt fra rytternes perspektiv. Det er mange gange underholdende, som når det fra den farverige Skibby om holdkammeraten på TVM, hollandske Gert-Jan Theunisse, lyder, at han kun spiste babymad: ”Han havde en idé om, at det var det sundeste i verden, så det sad han helt alene og åd på hotelværelset”. Det er jo et både tragisk, sjovt og bizart billede. På den måde er fortælleglæden i lange stræk stor.

Desværre virker bogen i lige så lange stræk også lidt for tyndbenet og hurtigt sammensat, måske fordi man skulle nå bogsalget, mens hypen om den danske Tour-start er på sit højeste. Et gennemgående element er f.eks., at de deltagende ryttere sætter deres drømmehold....eller næsten gennemgående, for af en eller anden grund mangler der to. Man snydes også næsten for Rolf Sørensens historie, der kun knapt fylder 1,5 side og modsat de andre kapitler mærkeligt nok ikke er fortalt i første person, men i tredje og sammensat af citater fra en anden bog.

Sidder man og savner historien om Danmarks mest vindende cykelrytter og mangeårige cykelkommentator på TV2, har man dog mulighed for at gribe ud efter den nye, flotte bog i stort format "Rolf Sørensen præsenterer Tour de France", hvor den lægges frem til overflod sammen med analyser og samtaler med en række af nutidens største danske Tour-stjerner, der samlet set giver indblik og introduktioner til løbets mange facetter - fra nøgleområder til ryttertyper – så alle kan være med. Sprogligt er den ikke stort fortalt. Det er en brugsbog, der til gengæld har alt, hvad cykelhjertet begærer af nyttig viden videregivet med smittende begejstring. Dertil kommer en lang række smukke billeder, som dem i kapitlet om de klassiske skønheder gennem tiden, de skulpturelle cykler, der både ånder af nostalgi og teknologisk fremadsyn.

Hvis Rolf Sørensen som rytter har cyklet i sporene af tidligere tiders store meritter, så gør han det ikke mindre som kommentator og cykelformidler. Siger man Tour de France i Danmark, siger man nemlig også Jørn Mader og Jørgen Leth, der som legendarisk kommentatorpar op gennem 1990’erne i den grad var med til at lære os at se på og snakke om cykelløb. Deres stemmer vil altid hænge over feltet, ligegyldigt om de er til stede eller ej, og de må ses som en væsentlig årsag til, at vi i dag har fået den franske rundtur til Danmark.

I den aktuelle levende, fængslende og rørende samtalebog, "Sidste tour", som de to har lavet i samarbejde med journalist Christoffer Stig Christensen, får man for første (og altså også sidste) gang hele historien fortalt af hovedpersonerne selv i veltilrettelagte kapitler, som tager læseren med fra begyndelsen til den bratte slutning i 2003. Det er sjovt at høre (for ja, det gør man uvægerligt, selv når man læser de to karakteristiske stemmer) de mange anekdoter og røverhistorier fra et liv på farten, og det er hamrende interessant at få et blik om bag om lyden af sommer – også når det gør ondt, når sammenholdet brydes af jalousi eller når dopingspøgelset hærger sporten.

Historierne er ikke blot sentimentale tilbageblik på en svunden tid, de står fortsat lyslevende. Man mærker tydeligt i den inspirerede, musikalske samtale, at de to venner stadig har masser til overs både til os som læser med og til hinanden, og til slut står netop dét tilbage: At "Sidste tour" ikke bare er en bog om cykling, men også og måske først og fremmest om venskab og kærlighed, om det smukke løb, ja, men også om det smukke liv, som ganske ofte er et og det samme, når historierne fra de gode fortællingers land, Tour de France, folder sig ud.

5 stjerner:

Nils Mejlvang: Le Tour – Tour de France gennem tyve år fortalt i billeder. 216 sider. 349,95 kroner. Gyldendal.

6 stjerner:

Joakim Jakobsen: Tour de France. Den ultimative fortælling om verdens hårdeste cykelløb. 896 sider. 299,95 kroner. Lindhardt og Ringhof.

3 stjerner:

Tonny Vorm i samarbejde med cykelryttere: Tre uger i juli. 256 sider. 300 kroner. Politikens Forlag.

4 stjerner:

Rolf Sørensen (sammen med Jonas Nyrup): Rolf Sørensen præsenterer Tour de France. 320 sider. 299 kroner. Helmin og Sorgenfri.

5 stjerner:

Jørn Mader og Jørgen Leth (fortalt til Christoffer Stig Christensen: Sidste tour. 256 sider. 299,95 kroner. Lindhardt og Ringhof