Trump er tilbage: - Vær ikke bange for covid

Med en heliktoptertur og flere kontroversielle tweets vendte præsident Donald Trump tilbage til Det Hvide Hus efter sin coronaindlæggelse på militærhospital.

Donald Trump tog sit mundbind af, da han stillede op til billeder, kort tid efter at han var kommet tilbage til Det Hvide Hus.
Donald Trump tog sit mundbind af, da han stillede op til billeder, kort tid efter at han var kommet tilbage til Det Hvide Hus. Foto: Win Mcnamee/Ritzau Scanpix.

Natten til tirsdag dansk tid tog USA's coronaramte præsident, Donald Trump, turen hjem til Washington D.C., og det kunne ikke have været bedre iscenesat.

Kameraerne var med, lige fra præsidenthelikopteren fløj over en folkemængde foran Walter Reed-militærhospitalet, til Trump steg ud af "Marine One" og gik en kort tur på Det Hvide Hus' græsplæne, mens han vinkede og sendte "thumbs up" til de fremmødte.

Da præsidenten på sin embedsboligs berømte balkon tog mundbindet af, kunne ingen i USA være i tvivl: Trump var tilbage - også selv om hans læger har sagt, at det nok vil tage en uges tid, før virussygdommen er overstået.

Kort efter hjemkomsten vakte Trump opsigt med en video på det sociale medie Twitter.

- Jeg har lært så meget om coronavirus. En ting er sikker, lad det ikke dominere jeres liv. Vær ikke bange for covid.

- Vi skal tilbage, og vi skal tilbage på job. Vi skal komme ud, men vær forsigtige, sagde Trump i videoen.

Trump sagde også, at han følte sig forynget efter sine tre døgns indlæggelse, selv om både hans læge og stabschef har erkendt, at Trump tidligt i forløbet var i en ret alvorlig tilstand.

- Jeg har det bedre, end jeg havde for tyve år siden, sagde præsidenten og foreslog, at han muligvis kunne være "immun".

Journalister forsøgte undervejs på hjemturen at spørge ind til præsidentens rolle i forbindelse med de coronatilfælde, der har været i kredsen omkring ham, hvor både rådgivere, senatorer og førstedame Melania Trump er blevet smittet.

Én spurgte, hvor mange af præsidentens ansatte der var syge, men fik ikke noget svar. I stedet lød der et "mange tak" fra præsidenten.

- Tror du, at du kan være en superspreder?, spurgte den samme journalist.

Heller ikke det svarede Trump på.

Tidligere på dagen havde en talsmand bekræftet, at præsidenten ventes at blive klar til den næste debat mod Demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden, 15. oktober i svingstaten Florida.

Netop her var Biden til et vælgermøde mandag, hvor han gentog sin kritik af Trumps forsøg på at nedtone virussets alvor.

I særdeleshed langede han ud efter præsidentens udtalelser om ikke at være "bange".

- Fortæl det til de 205.000 familier, der har mistet deres kære, sagde Biden.

Uden at være decideret forsonlig var der også noget, der mindede om en venlig indskudt bemærkning fra Biden:

- Jeg håber, at præsidenten, efter at han er blevet smittet med virusset - og jeg er glad for, at det ser ud til, at han kommer sig - vil kommunikere det rigtige til folket: Mundbind betyder noget, sagde han.

Biden, der deltog i en tv-debat med præsidenten, to dage før at Trump blev testet positiv for coronavirus, er flere gange blevet testet negativ for virusset.

Han har sagt, at han ligesom præsidenten er klar til at deltage i den næste debat, så længe sundhedseksperter siger, at det er forsvarligt.

Ved den kommende vicepræsidentdebat mellem republikanske Mike Pence og demokratiske Kamala Harris vil man sørge for sikkerheden ved at opdele de to med et stykke plexiglas og øge deres afstand til lidt over 3,5 meter.

/ritzau/