Ukrainske Katerina tager sin niårige søn med til Danmark for at besøge Kongernes Jelling

Katerina Danko fra Ukraine tog sin søn Nestor med på en firedagestur til Danmark i stedet for at holde fødselsdagsfest for ham derhjemme. Nestor er vild med vikinger, så naturligvis skulle han opleve Kongernes Jelling

Katerina Danko og sønnen Nestor Paskynin fra Ukraine på fødselsdagstur til blandt andet den store Jellingsten, også kaldet Danmarks dåbsattest, som Harald Blåtand rejste omkring år 965 i Jelling. –
Katerina Danko og sønnen Nestor Paskynin fra Ukraine på fødselsdagstur til blandt andet den store Jellingsten, også kaldet Danmarks dåbsattest, som Harald Blåtand rejste omkring år 965 i Jelling. – . Foto: Dorte Washuus.

Legetøjssværd og vikingehjelme i store stakke trækker niårige Nestor Paskynin mod højre hen til museumsbutikken. Men hans mor, Katerina Danko, lægger sin arm om hans skulder og får med et mildt pres trukket ham lige frem og ind i udstillingen. Tingene skal gøres i den rigtige rækkefølge, mener hun. Og så snart de to træder derind, hvor det skarpe sommer-dagslys skifter til dunkelhed og krigsstemning, er drengen helt enig. For det her er jo spændende og ikke lige, hvad han havde forestillet sig ved et museum om meget gamle dage.

Det er Nestors fødselsdag, og gaven fra hans mor er et besøg i Kongernes Jelling. Eller rettere sagt, det er en del af gaven. Den anden del, som han helt klart havde glædet sig mest til, er allerede blevet åbnet dagen før. Det var en hel dag i Legoland.

På museet Kongernes Jelling er der masser af knapper, der kan trykkes på, og felter, der kan aktiveres. –
På museet Kongernes Jelling er der masser af knapper, der kan trykkes på, og felter, der kan aktiveres. – Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

”Vi plejer at holde en stor fødselsdagsfest derhjemme, men i år ville jeg gerne give Nestor en oplevelse i stedet for,” siger Katerina Danko.

Hun bor til daglig alene med sin søn i Ukraines hovedstad, Kijev. Firedagesturen til Østjylland er første gang, hun er i Skandinavien. Hun har til gengæld ofte været i Sydeuropa, da hun arbejder for en italiensk virksomhed.

”Her er så roligt og så utroligt rent,” siger hun adspurgt om, hvad der har gjort stærkest indtryk på hende i Danmark.

Kongernes Jelling fandt hun frem til på internettet, da hun søgte på oplevelser i nærheden af Billund, hvor hun har lejet et værelse på et Bed and Breakfast-sted. Her var der på morgenbordet pyntet op med Dannebrog og en lille gave til Nestor. Så jo, Danmark har gjort et særdeles godt indtryk.

Men tilbage til museet i Jelling, hvor Nestor nu er mindst fem skridt foran sin mor. Hun vil gerne læse, hvad der står på alle plancherne, men han er mere optaget af at nå frem til den næste og den næste og den næste interaktive udstillingsgenstand. Overalt er der nemlig knapper, der skal trykkes og drejes på.

”Wauw, det er sejt,” oversætter hans mor, at han udbryder, da han pludselig med sin egen krop kan agere som en af de vikinger, han er så optaget af.

Hjemme i Kijev har Nestor Paskynin set tegnefilmen ”Sådan træner du din drage”. Den handler om drengen Hikke, der bor i en vikingeby, hvor hans far er høvding.

”Siden han så den film, har han været vild med vikinger,” siger Katerina Danko på engelsk og gentager det samme på ukrainsk henvendt til sin søn.

Han nikker ivrigt, mens han bevæger arme og ben og via et mærke i gulvet kan mærke, hvordan det var for vikingerne at bevæge sig hjem fra slagmarken i Valhal.

De to runesten gør ikke synderligt indtryk på niårige Nestor Paskynin, der til gengæld er meget optaget af de interaktive udstillingsgenstande på museet i Jelling. –
De to runesten gør ikke synderligt indtryk på niårige Nestor Paskynin, der til gengæld er meget optaget af de interaktive udstillingsgenstande på museet i Jelling. – Foto: Kjeld Olesen/Biofoto/Ritzau Scanpix

Et andet sted får Nestor fat i et våben på en død kriger og ser blodet strømme, et tredje sted kan han ved hjælp af en drejeknap få et overblik over hele Jellings tusindårige historie, og et fjerde sted kan han ved hjælp af en drone flyve som en fugl hen over byen. Hans mor oversætter for sin søn den engelske tekst på væggen: Hvordan blev Gorms ældste søn, Knud, dræbt? Hvad tror du?

”Han blev selvfølgelig stukket ihjel med et sværd,” siger Nestor og svinger et imaginært sværd foran sig.

Så er det slut, mor og søn er tilbage i dagslyset. Men helt slut er det ikke, for Katerina Danko er spændt på at se det stykke Danmarkshistorie, der som det første sted i Danmark kom på Unescos verdensarvsliste. På vej fra museet over mod kirken og de historiske monumenter trykker Nestor på en af de lysarmaturer, der står langs grusstien. Der sker ingenting, og han ser lidt skuffet ud. Men sådan er det med virkeligheden, her er ingen computerstyret animation. På samme måde keder han sig tydeligt ovre ved glasmontrene foran kirkedøren. Hverken den lille runesten over dronning Thyra, hvor navnet Danmark optræder første gang, eller den store, som Harald Blåtand rejste for at gøre opmærksom på, at han gjorde danerne kristne, gør synderligt indtryk på det niårige fødselsdagsbarn.

Så der slutter besøget, og de to tager bussen fra Jelling til Vejle, hvor de sammen skal nyde resten af deres sidste dag i Danmark, inden de flyver hjem til Kijev og genoptager hverdagen.