Tusindvis har stemt på de bedste sange – og du kan lige nå at være med!

Kristeligt Dagblad kårer denne sommer Danmarks 10 bedste sange, og nu nærmer finalen sig snart. Tusindvis har stemt, men man kan stadig nå at afgive sin stemme. Og den kan blive afgørende

I receptionen på Vimmelskaftet 47, hvor Kristeligt Dagblad holder til, har de haft mere travlt end normalt denne sommer på grund af tusindvis af stemmesedler fra sangglade læsere, der skulle tælles op.
I receptionen på Vimmelskaftet 47, hvor Kristeligt Dagblad holder til, har de haft mere travlt end normalt denne sommer på grund af tusindvis af stemmesedler fra sangglade læsere, der skulle tælles op. Foto: Johanne Teglgård Olsen

”Du kom med alt det, der var dig”. Kryds ved den. Åh! Men hvad så med ”Noget om helte”? Og nej, nej, nej – der er jo også ”Dansevise” – og man må jo kun vælge 10!

Det er ikke bare pjat at skulle udpege Danmarks 10 bedste sange, som Kristeligt Dagblad denne sommer har opfordret læserne til. På en del af de indkomne stemmesedler er der kruseduller, overstregninger, cirkler, udråbstegn, kommentarer og hilsener.

Stem på dine 10 yndlingssange her.

Men på dem alle er der heldigvis også sat 10 endelige krydser, stemmer på sange fra sangskatten, så kære, at de må med på kanonlisten over de allerbedste.

Her to dage før afstemningen slutter, har avisen modtaget 5492 svar, både digitalt og på den analoge måde med kuponen fra papiravisen. Og man kan lige akkurat endnu nå at være med.

Den digitale afstemning lukker på søndag den 1. august, men har man ikke nået at sende sin papirstemmeseddel endnu, står postkassen åben, så alle kommer med – også selvom der skulle være lidt forsinkelser i postvæsenet.

Projektet med at lave en slags sangkanon over de 10 bedste danske sange har mødt mange positive reaktioner fra læserne, selvom enkelte har brokket sig lidt over umuligheden i at skulle vælge.

”Svært, meget svært,” lød overskriften på et postkort sendt til redaktionen i juni.

”Vi har så mange dejlige sange. Alle burde nævnes. Fortsæt med at skrive om sange. I gør en forskel blandt aviser. Tak for det,” lød det videre på kortet sendt fra ferielandet.

En anden læser hyldede projektet, men påpegede også manglen af et par populære og meget sungne sange på stemmesedlen, blandt andet ”Kære linedanser”, ”Giv os lyset tilbage” og andre sange, som synges meget på efterskoler og højskoler.

På mange af stemmesedlerne er der skrevet små opfordringer eller kommentarer. En læser foreslår således, at ”’Midsommerteltet’ med Johs. V. Jensens flotte tekst burde være vores midsommersang. ”Tænk, om vi kunne blive enige om at erstatte ’Vi elsker vort land’ (som de færreste kan synge på grund af de skiftende taktarter) med ’Midsommerteltet’.”

En læser synes, at man burde have skelnet mellem ”sange” og ”salmer”:

”Har man overvejet en salmekanon? Senere?”, spørger læseren, der i øvrigt understreger sin glæde ved alt, der kan synges.

Vi får se! I første omgang må Kristeligt Dagblads 125-årsjubilæum her til efteråret fejres med de 10 bedste sange. Midt i august finder den store finale sted, og de 10 bedste afsløres.

Det skal selvfølgelig ikke røbes, hvilke sange der i skrivende stund ligger i top. Blot kan det siges, at der blandt de allerhøjest elskede både er sange af nyere og ældre dato. Og at sølle to stemmer i skrivende stund skiller nummer 10 og nummer 11 på listen. Det er altså helt afgørende, at hver fugl synger, selvfølgelig med sit næb.

Stem på dine 10 yndlingssange her.