Tycho Brahes værk om den nye stjerne udvider vores verden

Dette værk udgives nu for første gang samlet i dansk oversættelse. Det
er en mulighed for at studere en anderledes naturvidenskabelig genre.

Tycho Brahes portræt malet i 1596.
Tycho Brahes portræt malet i 1596. Foto: Skokloster Castle Via Wikimedia Commons.

I november 1572 så adelsmanden Tyge Ottesen Brahe (1546-1601) en ny stjerne stråle meget klart på himlen. Det var 450 år siden sidste år, og det blev fejret med en smuk udgivelse af Tycho Brahes samlede værk, "De Nova Stella. Tycho Brahes bog om den nye stjerne". Tycho i stedet for Tyge, da han latiniserede sit navn som forfatter til en bog på latin, datidens videnskabelige sprog. Mange så stjernen, også før Tycho, men han var den første til at fastslå, det var en ny stjerne, og til at publicere sin opdagelse.

Tycho Brahes værk adskiller sig meget fra en tilsvarende moderne videnskabelig afhandling. Det indledes med et digt til Tychos ære, derpå et langt brev fra Johannes Pratensis, der var professor i
medicin og Tychos ven. Han opfordrer Tycho til at udgive sin opdagelse. Lidt forbløffende, ville vi tænke, men flere adelige mente, at det var upassende for en adelsbroder som Tycho at beskæftige sig med astronomi. Herefter svarer Tycho på brevet, og så følger Tychos værk om stjernen, hans indledning til en meteorologisk kalender, hans skrift om beregning af måneformørkelser, hans digt om astronomiens muse, Urania, og til sidst slotspræsten Anders Sørensen Vedels digt
om, at denne stjerne varsler noget stort som Kristi tilbagekomst. Herefter kan ingen være i tvivl om, at Tychos arbejde er ham værdigt og naturligvis skal udgives.

Normalt læser vi om tidligere naturvidenskabelige opdagelser i moderne værker. Her refereres de så i moderne sprog. Men her kan vi læse, hvordan de gamle selv præsenterede deres opdagelser og tanker, og det er meget oplysende. Genren er som nævnt en blanding af breve, digte og forklaringer. Der er ingen noter, for videnskabelige noter kom først i slutningen af det 17. århundrede, og Tycho kan også give lange citater af en digter som Ovid uden at nævne hans navn; klassikerne kendte man bare. Der er dog geometriske illustrationer og henvisninger til de
geometriske sætninger, Tycho låner fra andre.

Stilen er klar, og det er med bemærkelsesværdig omhu, Tycho sikrer sig, at hans observationer er præcise. Tidens astronomi led under, at mange autoriserede samlinger af observationer var upræcise, og en af Tychos bedrifter var at skaffe meget bedre observationer. De hjalp Kepler til siden at formulere sine tre love om planetbevægelser, som Newton brugte til sine love om tyngdekraften. Naturvidenskab er en kumulativ aktivitet.

I flere moderne fremstillinger omtales det som ubegribeligt, at Tycho Brahe skrev horoskoper, altså beskæftigede sig med astrologi. I dette værk kan man se, at det ikke var meningsløst. Et udgangspunkt er, at solen og månen påvirker vejret og tidevandet. Og det er jo korrekt. Herfra ønsker Tycho at gå videre i det håb, at de regelmæssige bevægelser på himlen kan bruges til at finde regelmæssighed i jordens forvirrende begivenheder. Det bliver svært, ved han godt, og han foreslår, man bliver ved med at samle observationer.

Det er altså en tilgang, der stræber efter naturvidenskabelig sikkerhed på et område, der var fyldt med andre helt tilfældige spådomme. Det er først senere, astrologien opgiver håbet om naturvidenskabelig eksakthed – et håb, en antik forfatter som Tacitus også nærede. Så forandredes astrologien til den moderne astrologiske symboltolkning, der efter alt at dømme giver lige så tilfældige spådomme som dem, Tycho selv foragtede.

Bogen er klogt indledt, godt oversat og smukt fremstillet med de originale sider som fotos. Det giver endelig latinkyndige mulighed for at læse Tychos latin. Han var både en fin prosaist og digter på latin.

Da bogens oversættere ikke har forklaret teksten med noter, skal de fleste gennem passager, der er svære at forstå. Alligevel giver bogen alle et sandere indtryk af Tycho Brahe og tidens naturvidenskab, end de fleste havde før.

De Nova Stella. Tycho Brahes bog om den nye stjerne. Latinsk faksimile med dansk paralleloversættelse ved Chr. Gorm Tortzen, Peter Zeeberg og Minna Skafte Jensen. Indledning af Helge Kragh og Peter Zeeberg. 239 sider. 398 kroner. Syddansk Universitetsforlag.