Der er skrevet en del bøger om orientalisme i Danmark. Der har været holdt udstillinger og er blevet udgivet kataloger.
Vi har lært maleren Elisabeth Jerichau Baumann fra 1800-tallets midte at kende; hun åbnede med sit maleri til den forbudte og mystiske verden i serailerne; til det, der havde pirret fantasierne i århundreder. Der er også for nylig fremkommet en fin kirkehistorisk behandling af tyrkerbilledet, tyrkerfrygten og strategier over for tyrken på reformationstiden.
Bent Holm er teaterhistoriker. Hans afhandling, der spiller på forvekslingen af "trold" og "tyrk", har det udgangspunkt, at osmannerne nok har været der som en fjende gennem tiden, men at man i Vesteuropa måske har set den osmanniske fjende som andet og mere end en politisk og militær fjende. Man har set tyrken i et apokalyptisk lys. Faktisk som Guds strafferedskab.
Bent Holm sætter sig for at vise, hvorledes man på scenen, enten det er i hoffets fester i renæssancen, i 1700-tallets skuespil eller på Casino i 1800-tallet med den politiske satire, løbende har forsøgt at bearbejde eller bruge den grundlæggende frygt for tyrken. Man har om ikke søgt at menneskeliggøre tyrken, så dog at domesticere denne orientalske fjende.
Det tjener forfatteren og forskningen til ære, at en lang række glemte stykker drages frem og gennemgås. Minutiøst, alt for minutiøst. Som alment interesseret læser falder man til tider ud. Man mister tråden. Man glemmer, om det nu er Baggesen eller Heiberg. Fremstillingen er for dårligt markeret og disponeret. Den mangler pointer, opsamlinger – og føles cirka 100 sider for lang.
Sagen er vigtig, spændende, interessant, men en så dygtig og vidende forsker som Holm burde have haft en sparringspartner i en god fagredaktør.
Det er en sjov og givende vinkel på litteraturen og historien at følge en front, en problemstilling; det er givende at få åbnet øjnene for, hvor stor en rolle tyrken faktisk har spillet i dansk litteratur og drama. Holm benytter løbende realhistorien, beretninger fra ambassader, ekspeditioner, diplomati med de såkaldte barbaresker i Nordafrika, corsarerne. Disse var halvt selvstændige udbryderstater af det svage Osmannerrige, og de nærede sig af terror og pirateri. Vi forhandlede med dem: våben for fred. Det er et væsentligt kapitel af dansk historie.
En oplysende bog, en vigtig bog, der havde fortjent lidt bedre behandling, før den blev sluppet ud til læserne.
Bent Holm: Tyrk kan tæmmes. Osmannerne på den danske scene 1596-1896. Illustreret. 356 sider. 298 kroner. Multivers Academic.