Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Tysk minister åbner for at udstille eneboers nazi-kunst

Justitsminister ser gerne, at stjålen nazi-kunst bliver offentlig tilgængelig, selvom eneboer har krav på det

En tysk minister foreslår at udstille nogle af de nazi-stjålne kunststykker, som en 80-årig søn af en kunsthandler under Anden Verdenskrig har opbevaret i sin lejlighed i München.

For nylig blev en del af kunststykkerne leveret tilbage til eneboeren Cornelius Gurlitt, men nu skal de altså være offentligt tilgængelige, mener justitsminister Winfried Bausback ifølge den tyske avis Die Welt.

- Vi kunne, eksempelvis, helt sikkert finde en løsning for nogle af malerierne ved at gøre de kunstværker, der tydeligvis møder stor interesse fra et kunsthistorisk perspektiv, tilgængelige i en fond, der også kan gøres tilgængelig for offentligheden, siger han.

Malerierne er en af de mest opsigtvækkende kunstskatte - fundet i nyere tid - fra nazisternes plyndringer.

Gurlitt er søn og arving til en kunsthandler, som havde til opgave at sælge værker, som nazisterne havde plyndret eller stjålet, til gengæld for hård valuta.

Han skulle også håndplukke særlige mesterværker til et "Førerens Museum" i den østrigske by Linz. Museet blev dog aldrig opført.

Af de 1400 malerier menes 970 at være stjålet fra jødiske hjem eller taget fra museer.

I næsten et halvt århundrede lå værkerne gemt i mørklagte rum i mandens lejlighed i München.

I samlingen var malerier af Pablo Picasso, Henri Matisse, Marc Chagall og Pierre-Auguste Renoir.

Samlingen indeholder også mange kendte kunstnere fra det 19. og 20. århundrede, deriblandt Emil Nolde, Franz Marc, Max Beckmann og Max Liebermann.

Nazisterne plyndrede kunst i stor stil i Tyskland og andre steder i Europa i forbindelse med Anden Verdenskrig.

Mellem 1940 og 1944 beslaglagde tyske myndigheder omkring 100.000 malerier, kunstværker, gobeliner og antikviteter fra jødiske hjem.