Prøv avisen

Udgravninger i Rom afslører nye fund dybt under overfladen

Arkæologer har i forbindelse med udgravninger til den italienske hovedstads undergrundsbane gjort nye fund i form af et velbevaret hus, træ og fundamentet til en lagerbygning – og fundet er i bemærkelsesværdig god stand

Rom er byen, hvis undergrund aldrig stopper med at give. Og arkæologer kan i forbindelse med nye udgravninger af byens undergrundsbane nu præsentere flere underjordiske fund. Det skriver det amerikanske medie The New York Times.

Det drejer sig om et yderst dekoreret og velbevaret hus, som ifølge arkæologerne skulle have tilhørt en kommandør i militæret. Og det lader til, at han boede godt, for det er lykkedes at støve 14 rum, et springvand og en gårdsplads frem.

Huset er i ”bemærkelsesværdig god stand”, udtaler statsarkæologen på udgravningerne, Simone Morreta, til The New York Times.

Hun forklarer også, at det mønstrede mosaikgulv og malingen på væggene er overvejende intakte. Årsagen til den gode stand er dybden, som den arkæologiske opdagelse lå på, fortæller Anne Marie Nielsen, inspektør ved græsk og romersk kunst på Ny Carlsberg Glyptotek.

”Fundet her ligger på 10-15 meter og altså særligt dybt. Det har bevirket, at efterfølgende byggeaktivitet har skånet den store villa, og hvis den ovenikøbet er blevet forladt planeret i forbindelse med byggeriet af kejser Aurelians bymur i år 271 e.Kr., har den jo været velbeskyttet,” fortæller Anne Marie Nielsen.

Husets rum var nemlig fyldt med jævnet jord, som har beskyttet bygningen.

Projektet med undergrundsbanen i Rom, som anlægges cirka 30 meter under jordens overflade, har muliggjort arkæologiske udgravninger dybere nede end ellers, og i forbindelse med den seneste udgravning er der også fundet træ. Det er ifølge Anne Marie Nielsen en sjældenhed.

”Omgivelserne må have haft den rigtige beskaffenhed – enten meget tørt som i Egypten eller meget vådt som omkring de danske moselig. Bortset fra i Pompeji, som var dækket af lava og i vidt omfang forkullet, er der ikke fundet ret meget træ i Italien.”

”I havet og i floder man kan finde velbevarede skibsvrag, som det for eksempel er tilfældet ved vikingeskibe i Roskilde og romerske både i Rhone, men her er der nok tale om møbler eller bygningsdele,” siger hun og fortsætter:

”Selvom man skulle tro, at Rom var fuldkommen gravet igennem efter flere årtusinder, kommer der stadig nye ting for dagen.”

Ved udgravningen blev der derudover fundet fundamentet til en lagerbygning, som sammen med huset vil blive opbevaret i containere, imens udgravningerne til undergrundsbanen fortsætter. Senere hen vil fundene blive udstillet.