Udkanten kan også have kant

Syv vestjyske kommuner er for tredje gang gået sammen om kulturfestival, der skal rykke ved fordomme om vestjysk kultur

Kulturfestival "Bølgen" indledes på søndag med en såkaldt shock wave-dag i Hvide Sande, der er valgt som festivalens åbningssted. På billedet ses sluseporte ved Hvide Sande.
Kulturfestival "Bølgen" indledes på søndag med en såkaldt shock wave-dag i Hvide Sande, der er valgt som festivalens åbningssted. På billedet ses sluseporte ved Hvide Sande. Foto: Lars Laursen Denmark.

Stereotyper og forstokkede kulturopfattelser skal erstattes med åbenhed og modet til at fejle. Det mener lederen af kulturområdet i Ringkøbing-Skjern Kommune, Per Høeg Sørensen, der ser frem til, at den to måneder lange kulturfestival Bølgen i Vestjylland søndag skydes i gang. Festivalen har blandt andet til formål at gøre op med omverdenens kulturelle fordomme ved at præsentere kunst og kultur i hidtil usete rammer og konstellationer.

Det er ingen hemmelighed, at vi lever på kanten, og der er mange i resten af Danmark, der har et bestemt billede af, hvordan vi er ovre hos os. Mange opfatter nok primært vores kulturudtryk som røvballemusik og dilettantteater, men jeg håber, at vi kan vise, at vi også kan lave noget kultur, der rykker. At udkant også kan det der med kant, siger Per Høeg Sørensen.

LÆS OGSÅ: Boganmeldelse: På gengroede stier

Han tilføjer, at der med Bølgen skal satses og eksperimentes, fordi det er sundt at få rystet sin kulturelle og kunstneriske grundvold indimellem. Også den i egen baghave.

Det er også et spørgsmål om vores egen selvbevidsthed. Vestjyder er indimellem meget beskedne og næsten på grænsen til det selvudslettende. Der må vi gerne få et løft til os selv og vores kulturliv ved at vise, at vi kan klare så stort et arrangement.

Kultursamarbejdet, der er en forening bestående af 63 kulturinstitutioner og de syv kommuner: Lemvig, Struer, Skive, Ringkøbing-Skjern, Holstebro, Herning og Ikast-Brande, står bag festivalen, der i år arrangeres for tredje gang. De første festivaler var Vinden i 2003 og Mørket i 2009.

Bølgen indledes på søndag med en såkaldt shock wave-dag i Hvide Sande, der er valgt som festivalens åbningssted. Dagen byder på musik, teater, nycirkus, dans og udstillinger, og dogmet for festivalåbningen er, at publikum skal overraskes, forundres og gerne tage stilling. Mange af de involverede kunstnere laver ting, de aldrig har gjort før, og indgår i nye og anderledes konstellationer.

Det kan gå fantastisk godt eller grueligt galt, men det bliver ikke kedeligt, lover Per Høeg Sørensen.

Blandt de medvirkende ved åbningsarrangementet er lokale kræfter som Odin Teatret, Midtvest Pigekor, Balletskolen Holstebro, Hjerl Hede Gadeteater og Ringkøbing-Skjern Museum samt landskendte navne som sangerne Lars H.U.G., Mads Langer, Barbara Moleko og Master Fatman.

Sidstnævnte mener, at Per Høeg Sørensen har fat i den lange ende, når han taler om at forny danskernes opfattelse af kunst og kultur:

Alt har brug for fornyelse. Kunsten skal hele tiden forny sig, ellers bliver den kedelig, og kedelig kunst er ligesom en sandkage, der har stået for længe: Tør og drønkedelig, siger Master Fatman og tilføjer, at den tørre sandkage undgås bedst, hvis man bevarer et åbent sind.

Kulturfestivalen Bølgen varer indtil den 19. oktober med tilbud til alle i hele regionen. Det samlede program kan ses på www.bolgen.dk.